Vizualizace možné příští podoby objektu bývalých jatek v Ostravě od polského...

Vizualizace možné příští podoby objektu bývalých jatek v Ostravě od polského studia KWK PROMES z Katovic. | foto: Vizualizace KWK PROMES

Ostrava opraví historická i nová jatka, poslouží umělcům

  • 5
Do zchátralého komplexu památkově chráněné historické části bývalých městských jatek v Ostravě nastoupí brzy stavební firma. Zatím ale nezačne se slibovanou přestavbou. Vyhrála jen zakázku na opravu střechy.

„Střecha je v havarijním stavu. Hrozí, že by se mohla propadnout. Musíme se postarat o její opravu, aby historická jatka dál nechátrala. Vybrali jsme firmu, která ji zabezpečí za asi 200 tisíc korun,“ říká primátor města Tomáš Macura.

Ostrava vykoupila jatka včetně bývalého hobbymarketu za 80 milionů korun s cílem opravit památku pro potřeby galerie moderního umění Plato. Ta získá nové prostory o rozloze přes 20 tisíc metrů čtverečních.

Na nový vzhled jatek uspořádala Ostrava architektonickou soutěž. Její vítěz, architekt Petr Hájek z Prahy, ale odmítl podepsat smlouvu.

Nyní jedná město se třetím v pořadí, studiem KWK Promes uznávaného architekta Roberta Konieczného z Katovic.

V přístavbě fungoval i nevěstinec

„Upřesňujeme konečnou podobu jeho návrhu. Měli jsme připomínky k řešení některých detailů, třeba vytápění stavby i jejího napojení na okolí. Pan Konieczný se k nim má vyjádřit do konce měsíce. Pak už bude následovat příprava projektové dokumentace a na konci letošního roku bychom chtěli vybrat firmu, která historická jatka zrekonstruuje,“ říká Macura s tím, že jejich přestavba potrvá dva roky.

Souběžně řeší město i osud nových jatek, přesněji přístavby z 20. let minulého století. Má sice jedno popisné číslo, ale sestává z šesti objektů s plochou 5035 metrů čtverečních. Kdysi tam byly sklady, později dokonce i nevěstinec.

Magistrát nedávno koupil i tyto zchátralé domy od soukromých vlastníků za téměř 38 milionů a radní zvažovali, zda je dát k dispozici galerii Plato, nebo využít jinak. Zvolili druhou variantu. Už v roce 2020 tam má fungovat mezinárodní kulturní centrum.

Rekonstrukce by měla začít v polovině příštího roku

„Rada schválila veřejnou zakázku na ideový návrh kreativního multikulturního centra. Po jejím zveřejnění budou mít zájemci měsíc na to, aby předložili návrhy využití prostor pro hudební, divadelní či taneční umění. Musí počítat i s ubytováním pro hosty,“ nastínil Macura.

Mezi tři nejlepší návrhy rozdělí město odměnu 180 tisíc korun a vítězný nápad odkoupí za 30 tisíc.

„Letos připravíme studii, pak projekt a asi v polovině roku 2019 by mohla začít rekonstrukce, která potrvá rok,“ podotkl Macura.

Kreativní kulturní centra fungují v Praze, Plzni i jiných evropských městech. O využití nových jatek pro tyto účely by mohlo stát například ostravské multižánrové centrum Cooltour.

Stav ostravských někdejších jatek v roce 2016

17. prosince 2016