Radnice ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Radnice ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. | foto: Úřad ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

Magistrát i ministerstvo prověřují volbu radních v ostravském obvodě

  • 2
Spory ohledně výměny vedení ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky provedené na začátku listopadu nekončí. Odvolaní radní se domnívají, že jejich výměna v nouzovém stavu byla nezákonná, situaci proto prověřuje ministerstvo vnitra i právní a legislativní odbor ostravského magistrátu.

„V době nouzového stavu platí jiné regule. Podle nás nebylo v pořádku už to, že sporné body se do programu zařazovaly až na zasedání zastupitelů, čímž byla popřena transparentnost jednání a omezena možnost veřejnosti účastnit se debaty o tak zásadní změně. O záměru odvolat radu nebyli lidé nijak předem informováni,“ uvedl bývalý starosta Patrik Hujdus (Nezávislí). 

Dodal, že požádali ministerstvo vnitra, ať prověří platnost voleb.

Podle současných radních v čele se starostou Jiřím Vávrou (ANO) splnil obvod zákonnou povinnost tím, že o svolání mimořádného zastupitelstva informoval na úřední desce nejméně sedm dní předem.

To potvrdila i Renata Kolková, vedoucí legislativního a právního odboru města. „V takovém případě mohou být projednávány i jiné záležitosti než ty, které se týkají krizového stavu, a zastupitelé mohou plně uplatňovat svá práva podle zákona o obcích,“ uvedla Kolková.

Zatím ale město ani ministerstvo jednoznačně neřeklo, zda je, či není volba nových radních platná. Obě instituce nyní situaci prověřují. Město z pozice nadřízeného orgánu, ačkoli stížnost nedostalo.

„Zjišťujeme, zda přijaté usnesení o odvolání a volbě nových radních je, či není v rozporu se zákonem nebo jiným právním předpisem. Předpokládám, že výsledek budeme znát nejpozději do konce příštího týdne,“ uvedla Kolková.