ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostrava chce do Číny poslat ochranné pomůcky proti koronaviru za 300 tisíc

  • 16
Zastupitelé Ostravy rozhodli, že pošlou materiální humanitární pomoc partnerskému městu Su-čou v Číně postiženému koronavirem. Bude to 400 zdravotnických sad za zhruba 300 tisíc korun. Záměr kritizovali někteří zastupitelé s tím, že městské instituce nemají dost ochranných pracovních prostředků. Po diskusi ale zastupitelé materiál schválili.

Podmínkou pro odeslání humanitární pomoci je to, že krok nebude v rozporu s rozhodnutím ministerstva zdravotnictví.

To kvůli novému koronaviru zakázalo ode dneška vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Město předpokládá, že na humanitární pomoc se nařízení vztahovat nebude, situaci ale konzultuje s ministerstvem.

Opoziční zastupitel Václav Kubín (Jednotní) kritizoval, že Ostrava chce poslat do Číny 400 zdravotnických sad s respirátory s výdechovým ventilem, voděodolnými kombinézami, brýlemi a rukavicemi za 300 tisíc korun, když v Česku jde nyní o­ nedostatkové zboží.

Chtěl vědět, kolik takových prostředků mají zdravotníci, strážníci a další organizace města. Odpověď dostal jen od Městské nemocnice Ostrava. A ta ho neuklidnila.

„Máme asi 300 ochranných masek s filtry a zásilku asi 150 čekáme. Žádná nemocnice není zabezpečená dostatečně, protože nikdo neví, co přijde a co se bude dít,“ sdělil ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Uvedl, že ochrannými prostředky jsou v nemocnici vybaveny všechny ambulance primárního kontaktu s pacienty. „Pro případ podezření na nákazu koronavirem máme tři izolační místnosti: na urgentním příjmu, v prostorách lékařské pohotovostní služby a u plicních ambulancí. Čtvrtou chystáme na ušním, nosním a krčním oddělení,“ dodal.

„Peníze nepomohou,“ vysvětloval primátor

Kubín žádal, aby Ostrava partnerskému městu poslala peníze, ale nakoupené sady ochranných prostředků nechala místním lékařům.

Primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že záleží na zastupitelích, ale žádal, aby se zkusili vcítit do situace lidí z čínského města, kde je teď téměř 90 nakažených.

„Su-čou výslovně požádalo o ochranné prostředky, které jim chybí. Peníze nepomohou. Těch mají i v této těžké době víc než my. Náš dar je i tak symbolický. Jeho přepravu zaplatí čínská ambasáda,“ řekl Macura.

Návrh prošel. A zastupitelé souhlasili i s tím, že radní mohou v případě potřeby nakoupit zdravotnické pomůcky pro město.

Také kraj objednal pomůcky za 240 tisíc korun pro partnerské provincie Šan-si a Ťiang-su. Zítra to budou řešit krajští zastupitelé.

,