Patnáctiletý Nikolas téměř přišel o život, když jej napadl vzácný stafylokok. | foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Chlapce málem zabil stafylokok, s jednou plící se chce vrátit ke sportu

  • 39
Nevídaný úspěch slaví lékaři Fakultní nemocnice Ostrava. Podařilo se jim zachránit život patnáctiletého chlapce napadeného stafylokokem, který ve většině případů způsobuje smrt. Pacientovi selhaly životně důležité orgány, lékařům pomohla ke zvládnutí kritického stavu netradiční kombinace metod.

Patnáctiletému Nikolasovi zcela změnilo život setkání se vzácnou bakterií Staphylococcus aureus PVL, která způsobuje zápal plic s rychlým a většinou smrtelným průběhem.

Chlapec se dostal do tak kritického stavu, že lékaři uvažovali o tom, že jej odpojí od přístrojů. I v tak závažné situaci se ale nakonec rozhodli o jeho život bojovat dále.

Nikolas přežil a po půlročním pobytu v nemocnici se nyní zotavuje v lázních. Zůstala mu jen jedna plíce.

Zkušený plicní chirurg Marcel Mitták byl jedním z lékařů, kterým se podařilo Nikolasovi zachránit život.

„Když mu postupně začaly selhávat základní životní funkce, napojili ho na přístroj, který zajišťuje mimotělní okysličování krve (ECMO), a to vyžaduje i podání léků, které zabraňují srážení krve. Postupně mu selhaly plíce, ledviny, játra, prodělal opakovaně septický šok a lékaři museli použít netradiční kombinaci metod na zvládnutí tohoto kritického stavu,“ popsala výjimečný případ mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Mladíkův stav se ale dále komplikoval. Došlo k masivnímu krvácení do hrudníku, které i při maximální snaze a opakované aplikaci protisrážlivých přípravků nešlo zastavit.

Lékaři zvažovali i transplantaci plic, která ale byla i po konzultaci s kolegy z jiných pracovišť neproveditelná. 

Tým chirurgů a intenzivistů se nakonec rozhodl plíci, která těžce krvácela a bezprostředně ohrožovala pacientův život, odstranit.

„Rozhodování nebylo snadné. Lékaři si uvědomovali obrovská rizika i to, že před nimi ještě nikdo takový krok neudělal. Jeho výjimečnost spočívala také v tom, že chlapec musel být po celou dobu náročné operace napojený na mimotělní oběh,“ osvětlila náročnost zákroku Petlachová. 

„Dostali jsme se tam, kde před námi ještě nikdo nebyl“

„Už samotné rozhodnutí operovat neslo s sebou obrovské riziko, protože krvácení do hrudníku bylo masivní a byl velký problém dostat se k cévám, které vystupují pro plíci ze srdce,“ přiblížil zkušený hrudní chirurg Marcel Mitták.

„Dostali jsme se do ‚země‘, kde před námi nikdo nebyl. Ale věděli jsme, že když to neuděláme, tak nepřežije, protože kromě masivního krvácení do plic mu nefungovaly i jiné základní životní funkce,“ popsal kritickou situaci primář oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Tomáš Zaoral, který po celou dobu chlapcovy hospitalizace vše konzultoval i s kolegy z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Mladý organismus náročnou operaci i další komplikovaný a dramatický průběh několikaměsíční léčby nakonec zvládl. Lékaři také použili jako první v zemi mimotělní přístroj, pomocí kterého odstraňovali z těla pacienta přebytečný oxid uhličitý. 

„Jsem lékařům neuvěřitelně vděčný, že jeli i přes limit. Vím, že už mě chtěli odpojovat, ale někteří doktoři se ještě přimluvili, že to ještě chtějí zkusit. Už před onemocněním jsem byl rozhodnutý, že budu patologem. Teď po tom všem jsem se v tom utvrdil,“ uvedl mladý pacient, který byl před onemocněním aktivním hráčem florbalu. K němu by se rád jednou vrátil. 

„I s jednou plící se dá rekreačně sportovat. Jsem optimista a věřím, že se mu bude dařit dlouhé roky a že to bude dobré,“ uvedl doktor Marcel Mitták, kterého ho velmi potěšilo, když ho jeden z jeho nejsložitějších pacientů sám vyhledal a poděkoval mu za záchranu života.