Nové náměstí a dvě přilehlé ulice na Nové Karolině v Ostravě.

Nové náměstí a dvě přilehlé ulice na Nové Karolině v Ostravě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostrava dostane zpátky část Karoliny. Podle primátora je to dobrá zpráva

  • 11
Tisíc bytů, které měly vyrůst v okolí obřího nákupního centra na Nové Karolině v centru Ostravy, tam určitě nebude. Část nezastavěných pozemků se nejspíš vrátí městu. Dokáže je využít lépe?

První etapa vznikla sice kvůli ekonomické krizi s asi dvouletým zpožděním a bez slibované lávky podle návrhu architektky Evy Jiřičné, ale je kompletní a žije.

Na městských pozemcích po koksovně Karolina v centru Ostravy vyrostlo mnohými kritizované obří obchodní centrum, v němž pracuje tisíc lidí, a v jeho sousedství stojí dům s 240 byty i prosklená administrativní budova.
Další tři etapy zástavby Nové Karoliny jsou však zatím ve hvězdách.
Přesněji o 3. a 4. etapě je už vlastně rozhodnuto: nevzniknou. Oficiálně to sice ještě nikdo neoznámil, ale jako o jisté věci už o tom mluví zástupci města i investora.

„Kupní smlouva s městem obsahuje závazné časové milníky: termíny pro územní a kolaudační rozhodnutí plus nejvýše roční rezervu. Pokud jde o poslední dvě etapy, je téměř jisté, že investor nemůže termíny stihnout. V tom případě můžeme uplatnit sankci a nezastavěné pozemky si vzít bezplatně zpět, přestože investor v roce 2006 zaplatil městu za celé území téměř 227 milionů korun,“ vysvětluje ostravský primátor Tomáš Macura.

Není jasné, kolik hektarů město získá

Nejasný je podle něj zatím jen osud 2. etapy zástavby Karoliny. „Investor sice splnil loňský termín pro územní rozhodnutí, ale protože dosud nekopl do země, stěží stihne termín pro kolaudaci všech naplánovaných staveb k 31. prosinci letošního roku,“ dodal Macura.

Primátor netají, že zatím není jasné, kolik hektarů pozemků nakonec město získá zpátky ani to, jak je využije. Domnívá se ale, že pro Ostravu to je celkem dobrá zpráva.

„Nevím o žádném jiném velkém městě, které by mělo k dispozici tak velké prostory pro další rozvoj přímo ve svém středu. Musí tam vyrůst městotvorné stavby. Umím si například představit vědeckou knihovnu. A samozřejmě to nesmí být žádné betonové krabice, ale architektonicky cenné stavby,“ líčí.

Krize plány změnila, říká developer

Luboš Kočí, ředitel společnosti Multi Development (česká dcera investora), ujišťuje, že počítají s další výstavbou bytů na Nové Karolině. Ale přiznává, že v omezenější míře, než plánovali před deseti lety. Jen podle potávky.

„Byla jiná doba, jiné ekonomické poměry, proto existovaly plány na investice do Nové Karoliny kolem 16 až 20 miliard korun. Jenže krize to změnila. V Ostravě není taková poptávka, s jakou se počítalo. Ale nejen tam. Z pěti developerských firem, které se kromě nás o území Karoliny ucházely, už neexistuje žádná – skončily,“ připomněl Kočí s tím, že přesto vznikl v centru města kus moderní čisté Ostravy, do které se vrací život.

V druhé etapě mělo původně vyrůst několik domů s asi 500 byty a dvě kancelářské budovy. „Pro druhou etapu je zatím vydáno územní rozhodnutí a pracujeme na získání stavebního povolení pro první tři z dalších bytových domů s asi 120 byty, které chceme společně s firmou Gemo začít stavět v létě. Poučili jsme se z první etapy, kde byl nejmenší zájem o středně velké byty. Proto tentokrát nabídneme hlavně byty malé nebo naopak velké – ty se prodaly nejrychleji,“ upřesnil Kočí s tím, že to lze stihnout do konce roku 2017. Firma tak dodrží lhůtu prodlouženou o roční rezervu, ale postaví jen asi třetinu z toho, co původně měla.

Soudit se nikdo nechce

Ředitel firmy Gemo Jaromír Uhýrek upřesnil, že pro další výstavbu nových domů na Nové Karolině vznikla společnost New Karolina Residential Development II. „Vydané územní rozhodnutí počítá s výstavbou asi 270 bytů v deseti bytových domech. Výstavba by měla probíhat postupně, podle zájmu kupujících a situace na trhu, po dobu asi čtyř let. Součástí výstavby bude i potřebná infrastruktura a veřejná prostranství,“ uvedl Uhýrek.

Investor zatím prostavěl na Nové Karolině v centru Ostravy 7,5 miliardy korun. „Ve kterém jiném centru bylo proinvestováno tolik peněz a městu předána infrastruktura v hodnotě přes půl miliardy?“ ptá se Kočí.

Potvrdil ale, že brzy uplynou termíny, po nichž bude mít město právo uplatnit sankci a vzít si postupně zpátky asi pět hektarů pozemků určených pro 3. a 4. etapu. „Nezastavěné pozemky na Karolině městu vrátíme. Soudit se nebudeme,“ ujistil Kočí.

Připomněl ještě, že firma v minulosti městu část pozemků opakovaně nabízela pro případ, že by na nich chtěla stavět Ostrava nebo jiní developeři. „Zájem nebyl. Pokud si teď město či kdokoli jiný troufá na velké, zajímavé a pro město prospěšné projekty, my mu v tom rozhodně bránit nebudeme,“ dodal ředitel společnosti Multi Development Luboš Kočí.