Osoblažská úzkokolejka na cestě romantickou krajinou Slezské Hané

Osoblažská úzkokolejka na cestě romantickou krajinou Slezské Hané | foto: Pavel Horna

Osoblažsko ožije novými cíli pro turisty, včetně historického nádraží

  • 9
Nová lávka ke zřícenině Fulštejn, nádraží ve Slezských Rudolticích v podobě, kterou mělo před stoletím, i relaxační park ve Slezských Pavlovicích. Na Osoblažsku přes letní sezonu vzniknou další cíle pro turisty i místní obyvatele. Projekty podpořili osmi miliony korun krajští zastupitelé.

Kompletní obnova nádraží včetně nástupišť ve Slezských Rudolticích začne 1. července a stavbaři nebudou mít ani den nazbyt. „Hotovo chceme mít 28. září, kdy se plánuje slavnostní otevření na počest 100. výročí republiky a 120 let od zahájení provozu na naší úzkokolejné trati,“ říká starosta Mojmír Pargač.

Domek dostane podobu z doby svého vzniku. Poslouží k bydlení i coby minimuzeum. „Jeho specifikem je poměrně velká vzdálenost od obydlené části obce. Musí tam někdo bydlet, aby objekt udržoval a nezničili ho vandalové. Už začínáme s výběrem,“ říká starosta. 

Minimuzeum najde své místo v největší místnosti nádražního domku, čekárně. Nábytek, obložení i vystavené artefakty, třeba železničářské lampy, přenesou turisty do 30. let minulého století. Ze zachovaného předválečného výdejního okna dostanou i historickou jízdenku.

Spolu s rudoltickým nádražím se oprav letos dočká i objekt železničního hradla v Třemešné ve Slezsku. Vznikne také nová lávka přes řeku Osoblahu v Bohušově. „Turisté i místní se díky ní snadno a rychle dostanou ke zřícenině hradu Fulštejn,“ upřesnila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Ve Slezských Pavlovicích se v srpnu otevře odpočinkový a relaxační park. Projekt počítá s umístěním herních a cvičebních prvků i výsadbou nových stromů a další zeleně.