Sanitka záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Sanitka záchranné služby Moravskoslezského kraje. | foto: ÚSZS Moravskoslezského kraje

Na Novojičínsku se přiotrávilo osm lidí. Z kotle unikal plyn

  • 6
Osm lidí, z toho čtyři děti, se včera večer přiotrávilo v domku v Kopřivnici-Mniší na Novojičínsku. Jen rychlý zákrok záchranářů a hasičů zabránil nejhoršímu. Pravděpodobnou příčinou vážných potíží byl netěsnící plynový kotel.

Ve dvouposchoďovém domku se sešly čtyři ženy od 32 do 78 let. Kolem nich pobíhaly čtyři děti od 3 do 11 let. Brzy ale začalo být všem velmi nevolno. Někteří z návštěvníků údajně ztráceli vědomí, děti i ženy zvracely a bolela je hlava. "Jejich život naštěstí nebyl bezprostředně ohrožen," poznamenal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Ženy se nejprve domnívaly, že snědly něco zkaženého. Proto zavolali na tísňovou linku.

Lidé z domku byli velmi malátní

Na místo přijely sanitky z Nového Jičína, Frenštátu pod Radhoštěm, Kopřivnice a z Ostravy. Záchranářům pomáhali hasiči. "Ve spolupráci s týmy rychlé záchranné služby hasiči vynášeli k sanitkám na skládacích nosítkách, páteřových deskách i v náručí všechny lidi z domku, kteří byli velmi malátní. Pouze nejstarší z žen byla schopna dojít k sanitce po vlastních nohách, ale jen s velkou pomocí hasičů," přiblížil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Všichni pak skončili v novojičínské nemocnici, děti na jednotce intenzivní péče.

Vzduch plný oxidu uhelnatého stačilo vyvětrat

Hasiči brzy zjistili skutečné příčiny hromadné otravy. "Ihned po příchodu do objektu naměřili vysokou koncentraci oxidu uhelnatého, která čtyřikrát překročila spodní přípustnou mez," sdělil Kůdela.

Ihned otevřeli okna, zastavili hlavní přívod plynu a vypnuli plynový kotel, údajně patnáct let starý. "Brzy po vyvětrání naměřili nulovou koncentraci oxidu uhelnatého," dodal mluvčí.

Policie ČR plynový kotel zapečetila. Dnes technik zkontroluje jeho případné závady.

Záchranáři vyjeli do kopřivnické místní části Mniší.

Záchranáři vyjeli do kopřivnické místní části Mniší.