(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: ČTK

Ornitologové jsou na nohou, začíná ptačí stěhování

  • 1
První říjnový víkend bývají v pohotovosti všichni ornitologové v zemi. Pořádají totiž v různých koutech republiky festival, který je kampaní Birdlife International, jež upozorňuje na fenomén ptačího stěhování a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat.

V sobotu 3. října pracovníci Slezského zemského muzea ve spolupráci se Slezskou ornitologickou společností připravili podzimní ornitologickou vycházku podél štěrkovny u Dolního Benešova a Zábřežských luk. „Účastníky čeká netradiční zážitek při pozorování ptáků i toulky místní krajinou,“ řekla mluvčí muzea Romana Cieslarová.

„Akce připadá na první říjnový víkend, kdy partneři Birdlife International organizují v jednotlivých evropských zemích vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a doprovodným programem,“ přiblížil Libor Praus, kurátor zoologické podsbírky Slezského zemského muzea.

Ornitologové využijí vycházku k počítání ptáků a zaznamenávání nejčastěji zpozorovaných druhů. Tyto údaje organizátoři ještě v průběhu víkendu zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, který následující den předá zpracované výsledky z celé Evropy sdělovacím prostředkům.

Sraz zájemců je 3. října v 8:00 hodin na železniční zastávce Dolní Benešov - Zábřeh. Pozorování skončí nejpozději v poledne na nádraží v Háji ve Slezsku. „Připravena je i ukázka odchytu a kroužkování ptáků,“ dodala Cieslarová.