(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Nevzhledné a kritizované Frýdlantské mosty v Ostravě brzy prokouknou

  • 3
Hezčí, čistší a bezpečnější. Takové by měly být už brzy Frýdlantské mosty, které jsou jedním z nejrušnějších a nejkritizovanějších přestupních dopravních terminálů v centru Ostravy.

Do budoucna se počítá s nahrazením mostů okružní křižovatkou, výstavba ale nezačne dříve, než za několik let. Lidem však už dlouho vadí tmavá a špinavá zákoutí.

Město se proto rozhodlo zvelebit nástupiště i podchody směřující ke stanovištím trolejbusů či autobusů. Jenže k tomu potřebovalo součinnost dalších čtyř spoluvlastníků přestupního uzlu.

„Podařilo se nám dohodnout společný postup obvodu, města, kraje, Dopravního podniku Ostrava i Ostravských komunikací. Obvod začal s úklidem a nátěry už v létě. Postupně mají navazovat další práce včetně výměny veřejného osvětlení a rozšíření kamerového systému. Všechno by mělo být hotovo kolem 20. října,“ popisuje ostravský radní pro dopravu Lukáš Semerák.

Pracovníci technických služeb již natřeli sloupy pergol speciálním nátěrem, které odolá útokům vandalů, opravili dlažební kostky i kanalizaci a vyměnili kanalizační mříže.

„Každý den tam nyní dva pracovníci myjí zdi a čistí zákoutí, kde bývá nepořádek. Kromě toho ještě zajistíme vyčištění zdí od graffiti,“ říká mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková s tím, že další městské organizace zajistí například instalaci nových kamer či výměnu osvětlení.

Pořádek bude střežit více kamer

„V současnosti jsou tam jen tři stanoviště s kamerami, dvě dole a jedno nahoře. Do konce září jich přibude sedmnáct a do konce října pak další čtyři, takže celkem jich tam pak bude čtyřiadvacet,“ vypočítává Michal Maršo, mluvčí strážníků, kteří budou na mosty prostřednictvím kamer více dohlížet.

Po téměř čtyřiceti letech bude podchod také lépe osvětlený. „V říjnu vyměníme více než 300 starých světel za moderní LED svítidla, která jsou výkonnější a přitom úspornější, také odolají útokům vandalů,“ vysvětluje mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř.

Frýdlantské mosty jsou frekventovaný přestupní uzel, ze kterého míří lidé nejen na MHD, ale také do městské nemocnice nebo firem jako například Tieto.