Vizualizace k opravě zimního stadionu v Opavě.

Vizualizace k opravě zimního stadionu v Opavě. | foto: Město Opava

Z letité haly moderní sportoviště. Opava vylepší zimní stadion

  • 0
Nový led i tribuny, ale také šatny a zázemí pro hráče včetně menší tělocvičny, kompletně opravená restaurace i ubytovací prostory o čtyřiceti místech. Zimní stadion v Opavě se má během čtyř let proměnit v moderní sportoviště.

V současnosti opavští hráči i veřejnost bruslí v jednom z nejstarších stadionů republiky. Má za sebou už přes šedesát let provozu.

Opava má hotovou územní studii a projektovou dokumentaci, žádost o stavební povolení město podává v těchto dnech. Na nejbližším zasedání se také plánem budou zabývat zastupitelé.

„Zimní stadion v Opavě je nejstarší používaný zimní stadion, pochází z roku 1956. Až na nějaké drobné úpravy slouží v původní podobě dodnes a nevyhovuje současným požadavkům,“ uvedl náměstek opavského primátora Martin Víteček.

Představitelé slezské metropole chtějí starou budovu kompletně zrekonstruovat, zůstane jen hlavní skelet hokejové haly. Projekt se uskuteční ve čtyřech částech.

„Etapy se dají dělat postupně a nezávisle tak, abychom nemuseli vynakládat celkovou částku najednou, případně mohli využít různých dotačních pobídek, které se v následujících letech objeví,“ upřesnil Víteček, který je zároveň jednatelem opavského hokejového klubu.

Bude se i přistavovat

Celkové náklady na opravu stadionu projekt vyčíslil na 240,7 milionu korun. Nejnákladnější je první etapa, která zahrnuje výměnu celého kluziště a tribun, což podle projektanta vyjde na 144 milionů korun. 

Opava opraví hokejovou halu. K dispozice jsou i první vizualizace.

Tato etapa by také jako jediná znamenala dočasné uzavření stadionu i během sezony. „Jinak bychom byli rádi, kdyby se opravy vešly do mezer mezi sezonami,“ doplnil Víteček.

Bude se i přistavovat. „Projekt řeší také výstavbu nového objektu pro vznik šaten hokejových hráčů a rekonstrukci stávajícího přilehlého objektu pro šatny určené juniorům, dorostu a žákům,“ uvedl Roman Konečný z tiskového oddělení opavské radnice.

Počítá se už s konkrétním harmonogramem. „Příští rok bychom zahájili první etapu a každý další rok by byla jedna etapa s tím, že v roce 2023 by se ukončil celý projekt,“ nastínil Konečný. Opravit stadion chce slezská metropole s využitím dotací, projekt však na ně není vázaný. Využít město hodlá především vlastní a úvěrové zdroje.