ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Cesta z Opavy na Vítkovsko se protáhne, objížďka potrvá celý rok

  • 3
Na více než rok se od pondělí řidičům v obou směrech zavře hlavní tah z Opavy na Vítkovsko. Silnici II/462 mezi místní částí Jelenice a Lesními Albrechticemi čeká obří rekonstrukce. Zhruba kilometr a půl dlouhý úsek budou auta objíždět přes Větřkovice. Pracovat se v úseku bude do konce listopadu příštího roku.

„Úsek bude zcela uzavřený 390 dnů. Stavba začne v pondělí 19. července,“ informovala Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení krajského úřadu. Pro řidiče se tak zavře nejkratší trasa, kterou se mohli dostat z hlavní silnice I/57 z Opavy na Vítkovsko. Nyní se jim objížďkou prodlouží cesta zhruba o tři kilometry.

Důvodem je celková rekonstrukce silnice, nepůjde ale jen o její prostou opravu, řidiče do budoucna čeká pohodlnější průjezd.

„Úsek se bude rozšiřovat a rovnat. Část povede ve stávající trase, část v úplně nové,“ popsal technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Součástí projektu je i nová silniční kanalizace, propustky, sjezdy k přilehlým domům, ale také doplnění osvětlení a nových zastávek pro autobusy, nové chodníky a zeleň. Jiné bude i napojení na silnici I/57.

Opravy cesty na Vítkovsko začaly v roce 2005

Pracovat se bude dvě stavební sezony s přestávkou v zimním období.

„Oprava této silnice je dalším z projektů, které se nám podařilo financovat z evropských peněz, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Investice je vyčíslena na 69,4 milionu korun, přičemž z Evropy dostaneme celých 85 procent. Pěti procenty se na rekonstrukci bude podílet stát, zbytek zaplatí Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu,“ vyčíslil náklady náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka.

Opravovaný úsek začíná v extravilánu u Jelenic a končí v místní části Lesní Albrechtice křížením se silnicí I/57. Objíždět jej řidiči budou po silnicích I/57 a III/4621.

Oprava je třetí a poslední etapou obnovy silnice II/462, která je hlavní trasou na Vítkovsko. V letech 2005 až 2007 nejprve zcela nová silnice obkroužila Větřkovice a Jelenice, jež dříve protínala, v letech 2014 až 2015 se pak pracovalo na úseku Vítkov–Větřkovice. Cílem je zkapacitnění a zlepšení dopravního spojení Vítkovska a zklidnění dopravy uvnitř obcí na trase.