Reportáž skončila 10. 12. 2019 18:02

Střelba v ostravské nemocnici

18:00

Online reportáž k úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava končí. Čtenářům děkujeme za pozornost.

17:51

Dva muži zranění při střelbě jsou mimo ohrožení života, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Petra Petlachová. V kritickém stavu tak zůstává jedna žena. Zranění jsou hospitalizovaní na jednotce intenzivní péče. 

17:46

Příslušníci Vězeňské služby nebyli při útoku ve službě a lékaře navštívili v době svého volna, řekla ČTK mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová.

17:11

Dvě z šesti obětí úterní střelby v ostravské fakultní nemocnici byli příslušníci Vězeňské služby. Informaci podle ČTK zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti.

16:51

Policie České republiky na svém twitterovém účtu poděkovala veřejnosti za „pomoc při pátrání po střelci“ a médiím za „objektivní informování o události“. Rodinám pozůstalých znovu vyjádřila hlubokou soustrast.

16:28

Premiér Andrej Babiš napsal na Twitteru, že rodinám obětí poskytnou společně s ministrem vnitra, hejtmanem a primátorem finanční náhradu ve výši 300 tisíc korun. Babiš rovněž poděkoval policii a ostatním záchranným složkám, že na místě „odvedli profesionální práci“.

16:23

Premiér Andrej Babiš na svém twitterovém účtu napsal, že si od krizového štábu v ostravské nemocnici poslechl „celý ten šílený příběh“. Podle premiéra policie zjišťuje motiv střelce. Dodal, že se k uctění památky obětí v úterý 17. prosince rozezní sirény.

15:20

Shrnutí událostí v ostravské fakultní nemocnici* Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska dnes ve Fakultní nemocnici Ostrava zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí - čtyři muže a dvě ženy. Další tři pacienty zranil, jeden je v kritickém stavu. * Ředitel nemocnice Jiří Havrlant ČTK řekl, že muž začal střílet bez varování na poliklinice nemocnice po 07:00. Střely mířily z bezprostřední blízkosti na hlavu a na hrudník obětí. * Z nemocnice pachatel utekl. Policie zjistila jeho totožnost a tři hodiny po činu vypátrala jeho auto. Ještě před zásahem policie se podezřelý muž zastřelil v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice. * Motiv činu zatím policie nezná. Zjišťuje, co útočníka ke střelbě vedlo. Spekuluje se o osobních důvodech. Podle médií byl muž stavební dělník a zhruba od půlky října byl nemocný. Tvrdil, že má závažnou chorobu. Jeho zaměstnavatel uvedl, že posledních 14 dní byl v pracovní neschopnosti. * K uctění památky obětí dnešní střelby v ostravské nemocnici se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým částkou 300.000 korun. * Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Horší bilanci má střelba v restauraci v Uherském Brodě, při níž v únoru 2015 zastřelil místní muž osm lidí a pak sám sebe.

15:16

Policie na Twitteru oznámila, že na místě neštěstí ukončila činnost.

15:07

15:05

Částku na pomoc pozůstalým musí ještě vláda, hejtmanství i ostravská radnice schválit. "Toto je částka, kterou přispěje vláda, kraj a město, ale určitě předpokládám, že naši lidé vyjádří svoji podporu pozůstalým ještě jinou sbírkou, kde budou moci občané přispět, jak to bylo v případě OKD," řekl Babiš. Vláda také podle něj na svém příštím zasedání 16. prosince rozhodne, jakým způsobem uctí památku obětí.

15:02

Fakultní nemocnice Ostrava na svém Twitteru uvedla, že se ve středu 11. prosince v kapli FN Ostrava od 16 hodin uskuteční mše za oběti úterního tragického útoku.

15:02

ImageText

Vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým obětí střelby částkou 300.000 korun, řekl premiér Babiš.

15:02

Zdravotní péče v Moravskoslezském kraji i Ostravě je po dnešních tragických událostech v nemocnici zajištěná. Uzavřená je jenom poliklinika. Po jednání krizového štábu ministerstva to uvedl náměstek ministra Filip Vrubel.

14:57

„Když tam přišel, tak vyhodil děti. Pak začal střílet. Přistoupil k oběti, zařval jedna a vystřelil, pak šel k druhé oběti a zařval dva a střelil. Takhle pokračoval,“ uvedla svědkyně události.

14:56

ImageText

Odtahová služba odváží v Děhylově na Opavsku automobil, ve kterém se zastřelil pachatel útoku v ostravské fakultní nemocnici.

14:55

Ministerstvo zdravotnictví nabídlo služby psychologů, kteří poskytují na místě útoku pomoc. "Rádi bychom také požádali místní ambulantní psychology, kdyby se na ně v příštích dnech obrátili občané zasažení touto tragédií, aby jim vyšli vstříc a přednostně je přijali," dodal náměstek ministra Vrubel. Běžná zdravotní péče ve fakultní nemocnici není s výjimkou polikliniky podle něj omezena. V případě potřeby je domluvena spolupráce s Městskou nemocnicí Ostrava a Vítkovickou nemocnicí.

14:54

Se střelcem jsem si psal. Tvrdil, že má rakovinu jako já, říká zpěvák Stypka

přečíst článek
14:50

Auto střelceImageText

14:46

V nemocnici zasahovaly tři posádky záchranné služby přímo u obětí neštěstí a tým krizových interventů a psychologů ze všech záchranných složek musel také pracovat s desítkami lidí, jimiž událost psychicky otřásla. Vznikla krizová telefonní linka 800 888 400, převážně pro příbuzné obětí. Jejím prostřednictvím mohou lidé získat i informace o věcech, které v ambulancích zůstaly ležet a posléze je zajistila policie. O pomoc se lze obrátit také na ostravské krizové centrum, linku důvěry nebo ambulance klinických psychologů.