ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Část Poruby přijde v létě o tramvaje, dočasně je nahradí autobusy

  • 0
Nejen letní jízdní řád, který částečně pozmění a omezí městskou hromadnou dopravu, ale také velkou výluku tramvají v Porubě, avizuje ostravský dopravní podnik. Změny začnou platit už ve čtvrtek a potrvají celé letní prázdniny.

„Ve čtvrtek 1. července začnou ve městě platit letní jízdní řády. Zastavíme například provoz linek číslo 20, 92 a 109. Zastávka Železárenská ve Vítkovicích se bude nově jmenovat Vagonka. A řada linek změní své trasy kvůli rekonstrukcím tratí, silnic či kanalizací,“ uvedl Daniel Morys, staronový předseda představenstva a generální ředitel Dopravního podniku Ostrava (DPO). 

Na podzim mělo skončit jeho první funkční období, ale radní města (valná hromada) ho již nyní potvrdili ve funkci na dalších pět let.

S úderem první čtvrteční sekundy zahájí DPO výluku tramvají v části Poruby. „Všechny tramvajové spoje tam budou končit na zastávce Vozovna. Dál pojedou na konečnou zastávku Vřesinská náhradní autobusy. Výluka bude platit v obou směrech do konce srpna,“ řekl Morys.

Důvodem pro dvouměsíční výluku tramvají na linkách 7, 8 a 17, kterými lidé jezdí například k Vysoké škole báňské – Technické univerzitě nebo k Fakultní nemocnici Ostrava, jsou plánované rekonstrukce.

Proměny se dočká především tramvajová točna na konečné ve Vřesinské ulici. „Za více než 2,5 milionu korun z vlastních zdrojů tam zvýšíme nástupiště i prostor mezi kolejišti tak, aby se celá smyčka stala bezbariérovou. Opravíme i nevzhledné a rozpraskané betonové plochy, na úkor asfaltu tam přibude zeleň,“ nastínila změny mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Smyčka je vytížená, protože slouží i jako přestupní terminál. Kromě městských linek tam končí i příměstská tramvajová linka číslo 5, která jezdí k velkému ostravskému přírodnímu koupališti a dál na Opavsko až do Budišovic, Zátiší.

„Také pro linku číslo 5 bude až do 31. srpna platit výluka. Cestující budeme v té době až do Zátiší a zpět vozit náhradní autobusovou dopravou,“ řekla Šnoblová.

Starostka: V obvodě zažíváme stavební boom

Morys připomněl, že usiluje o to, aby DPO byl nejmodernějším dopravním podnikem v zemi. „Cestujícím chceme nabízet nejkomfortnější variantu dopravy ve městě. Bezbariérová nástupiště jsou proto nezbytností,“ zmínil ředitel DPO.

Současně slíbil, že nepohodlí, které lidem přinese omezení provozu, sníží dopravce na minimum: „Pro Porubany jsme zajistili náhradní autobusovou dopravu, která bude ve špičce jezdit co pět minut.“

Časté spoje ocenila porubská starostka Lucie Baránková Vilamová. „To je pro obyvatele nejdůležitější a dobrá zpráva, zvlášť když v obvodě letos zažíváme doslova stavební boom,“ řekla starostka.

Náměstek primátora pro dopravu Vladimír Cigánek dodal, že zastávky na Vřesinské nebudou poslední ve městě, které se změní v bezbariérové. „Podobný komfort chceme budovat i na dalších místech v Ostravě. Už brzy se takové modernizace dočkají například nástupiště zastávky Důl Jindřich v centru,“ řekl.

K rekonstrukci smyčky Vřesinská v době letních prázdnin se DPO odhodlal i proto, že Ředitelství silnic a dálnic už zahájilo opravu mostu přes řeku Porubku v ulici 17. listopadu, která potrvá až do konce roku.

Už nyní přes tento most nesmí jezdit auta, ale tramvaje ano a posléze tam v jednom směru budou moci projet i náhradní autobusy. Ve druhém směru ale pozmění trasu.

Doubledeckery nově zastaví i u Nové radnice

Stavby, které ovlivní i městskou dopravu, ale startují i v jiných částech města. Například kvůli stavbě parkovacího domu u městské nemocnice už se změny dotkly dvou autobusových linek. Od 14. června do odvolání je linka 50 prodloužená na zastávku Porážková a okružní linka 99 vede odklonem přes provizorní zastávku Městská nemocnice v ulici Hornopolní.

Kvůli rekonstrukcím kanalizací ve Staré Bělé, Polance a Plesné budou od začátku července do 31. srpna jezdit po změněné trase také autobusové linky číslo 26, 46, 59 a do 25. července i linky 47 a 51. Změny se dotknou také linek 50 a 55.

Léto přinese i trvalé novinky. Od čtvrtka DPO rozšíří trasu autobusové linky číslo 88 o zastávku Most Pionýrů. Nově tak budou doubledeckery spojující o víkendech Dolní Vítkovice se zoologickou zahradou zastavovat i v blízkosti Nové radnice.

Kompletní přehled změn v dopravě a letní jízdní řády najdou Ostravané zde