Důl Karviná.

Důl Karviná. | foto: NWR

„Staré“ OKD už vyplatilo většinu svých věřitelů. U zbylých se čeká

  • 0
Už jen sporné závazky a peníze věřitelům, kteří nesdělili svá čísla účtů, zbývají vyplatit společnosti Správa pohledávek OKD, na kterou přešly dluhy někdejší těžební firmy. Pětapadesát milionů korun, zhruba polovinu z celkové částky připravené k rozdělení věřitelům firmy, už společnost Správa pohledávek OKD vyplatila.

Společnost se v současnosti věnuje vypořádání dluhů někdejší společnosti OKD. O dluhy očištěná výkonná část firmy přešla na společnost OKD Nástupnická, která nyní pod staronovým názvem OKD dál těží na Karvinsku černé uhlí.

„Úhrady věřitelům jsou prováděny průběžně v souladu s reorganizačním plánem. Zajištěný věřitel již byl uspokojen, dále jsou uspokojovány i skupiny nezajištěných věřitelů,“ řekl Lee Louda, insolvenční správce společnosti Správa pohledávek OKD.

Na příliš velké peníze si věřitelé, kterým společnost dohodnuté splátky již vyplatila, ale nepřijdou. Z peněz, které jim firma dluží, nedostanou zpět ani jedno celé procento.

„V současné době dlužník vyplácí nezajištěným věřitelům 0,35 % aktuální výše přihlášených pohledávek věřitelů, které byly dosud zjištěny,“ doplnil Jan Solich, předseda představenstva společnosti Správa pohledávek OKD. „Do letošního července tak byla tato úhrada provedena již u většiny věřitelů zjištěných pohledávek,“ dodal.

Čeká se na výsledky sporů o některé pohledávky

S výplatou dalších peněz nyní insolvenční správce čeká na výsledky sporů o některé pohledávky. Firma si na ně vytvořila rezervu. Pokud soudy některé pohledávky neuznají, budou peníze rozděleny mezi zbylé věřitele.

Celkem nyní insolvenční správce vyplácí zhruba 115 milionů korun. Osmdesát milionů získal od českého státu, který za tuto sumu odkoupil akcie společnosti OKD Nástupnická a firmu pokračující v těžbě ovládá.

Dalších zhruba 35 milionů korun získali věřitelé podle dohody v reorganizačním plánu z provozního výtěžku společnosti OKD.

Pokud se už situace nezmění a insolvenční správce nezíská žádné další peníze, bude 115 milionů korun konečným účtem za zadluženou společností OKD, která je v insolvenci od začátku května 2016.

Mezi věřitele by hypoteticky mohly být vyplaceny i peníze získané ze sporů s bývalými majiteli a manažery společnosti OKD, kteří firmu ovládali v době, kdy byla v majetku společnosti NWR.

Po někdejších členech představenstva firmy a dozorčí rady chce insolvenční správce Lee Louda zaplacení 2,74 miliardy korun za to, že firma pod jejich vedením zaplatila na úrocích zbytečně o 2,74 miliardy korun více, než musela.

Po OKD chce Citibank miliardy

To ale manažeři firmy odmítají. Po někdejších spolumajitelích těžební firmy Zdeňku Bakalovi a Petru Kadasovi pak insolvenční správce v odpůrčí žalobě požaduje vrácení více než 12 miliard korun, které si podle něj od OKD nechali neoprávněně vyplatit.

Dalších 22,6 miliardy korun přihlásil insolvenční správce jako pohledávku za společností NWR, někdejší mateřskou firmou OKD.

Ta je ale v likvidaci a je vysoce nepravděpodobné, že by firma, z níž zůstala po krachu OKD jen prázdná skořápka, mohla nějaké peníze kdy vyplatit.

Po OKD pak chce na druhou stranu Citibank vrátit deset miliard korun dluhu, za které těžební firma ručila své mateřské společnosti. Kdy soud začne, ještě není jasné.