(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: NWR

OKD uzavře důl Lazy, hromadné propouštění firma zatím nechystá

  • 6
Vedení OKD oznámilo záměr ukončit k 31. říjnu 2019 těžbu na Dole Lazy, známém dříve jako Důl Antonín Zápotocký. Firma ukončení těžby vysvětluje dotěžením dostupných zásob a vysokými náklady na přípravu případné další těžby.

„Hlavním důvodem je skutečnost, že důlní pole těžebního celku Důl Lazy je po vytěžení posledních porubů za stávající podzemní infrastruktury již považováno za vydobyté,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

O ukončení těžby na Dole Lazy se hovoří už několik let, informace o připravovaném konci obsahovala už zpráva OKD pro věřitele firmy na jejich první schůzi po vyhlášení insolvence těžební firmy.

V těžebním prostoru Dolu Lazy přitom uhlí stále je. Problém spočívá ve faktu, že leží podstatně hlouběji, než kde probíhá současná těžba.

„Aby bylo možné zahájit další těžbu v ostravských slojích, ke zpřístupnění nových zásob uhlí bychom museli provést prohloubení stávající jámy číslo 2 o bezmála 500 metrů. Tyto práce by si pak vyžádaly investice v rozsahu několika miliard korun po dobu nejméně tří let, včetně dalších mnohamilionových nákladů na zajišťovací provoz Dolu Lazy,“ upřesnil předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk. 

Důl Lazy

  • Šachta Nová jáma z roku 1890 dostala v roce 1950 jméno Důl Antonín Zápotocký. Na Lazy byl přejmenován roku 1991. 
  • Skupinový Důl Lazy vznikl 1. července 1995 spojením původně samostatných dolů Lazy, Dukla a František
  • V roce 2000 byla nejhlubší díla v hloubce 970 metrů.

„S ohledem na zpřístupněné zásoby a odhadovanou cenu této komodity neumožňuje stávající infrastruktura prohloubení dolu a ekonomicky výhodné vytěžení dalších zásob černého uhlí,“ dodal předseda představenstva.

Společně s Dolem Lazy se již několik let hovoří také o možném ukončení těžby na dolech Darkov a ČSA. O nich ale vedení OKD zatím nerozhodlo.

Důvodem je čekání na výslednou podobu dlouhodobého plánu těžby OKD.

„Vedení OKD společně s vlastníkem pokračují ve strategickém jednání, zda bude zachován stávající dlouhodobý výhled OKD do roku 2024 nebo těžba až do roku 2030,“ vysvětlil Ivo Čelechovský.

„Z těchto důvodů představenstvo prozatím nemohlo objektivně a kvalifikovaně rozhodnout o ukončení těžby v důlních lokalitách Darkov a ČSA. Shodli jsme se pouze na Dole Lazy, kde bychom těžbu v obou případech ukončili již příští rok,“ dodal Kowalczyk.

V souvislosti s ukončením těžby OKD neplánuje hromadné propouštění, horníci by měli přejít na zbylé šachty revíru. Firma totiž dlouhodobě nemůže najít dostatečný počet horníků, aktuálně by jich přijala zhruba 150.