ilustrační snímek | foto: ČTK

OKD už ví, kdy zavře dvě ze svých šachet. Skončí příští týden

  • 5
Hned dvě šachty v příštím týdnu nadobro uzavře těžební společnost OKD. V úterý a v sobotu postupně vyjedou poslední vozíky z dolu Darkov a ČSA. Kvůli koronavirové nákaze se ale horníci se šachtami nerozloučí ve velkém stylu, jak jsou zvyklí, ale jen velice skromně.

Dvě loučení čekají v příštím týdnu horníky společnosti OKD. Po 36 letech se přestane těžit černé uhlí na Dole Darkov, z něhož vyjede poslední vozík uhlí v úterý, v sobotu pak naposledy vyvezou uhlí z dolu ČSA. Tamní jáma Jan se začala hloubit dokonce už v roce 1860.

„Blíží se termín ukončení těžby v Dole Darkov a Dole ČSA a s tím spojené symbolické vyvezení posledních vozíků. Vzhledem k epidemické situaci v Česku a všem přijatým opatřením se bude poslední vozík konat pouze ve velmi malém okruhu lidí, kteří jsou úzce spjati s OKD,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Těžba na obou šachtách OKD končí hlavně kvůli ekonomické situaci firmy a nízkým cenám uhlí. Jeho těžba je na těchto šachtách pro OKD neekonomická, na otevření dalších slojí, případně prohloubení těžních jam nemá peníze.

S ukončením těžby je spojeno i propouštění. Už na začátku ledna z OKD odešlo 739 zaměstnanců z již utlumených šachet Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát, na začátku března je bude následovat téměř 1 800 horníků a povrchových zaměstnanců z dolů Darkov a ČSA.

Část lidí zůstane, zbytek si musí hledat práci

Část zaměstnanců si práci v oboru udrží, budou převedeni pod podnik Diamo, který bude útlum šachet zajišťovat, zbytek si ale bude muset hledat práci novou.

„Zaměstnanci, kteří na konci února přejdou pod státní podnik Diamo, už absolvovali pohovory s firemními personalisty. Z 1 770 zaměstnanců zůstane 493 v Diamu, 1 277 lidí bude připraveno k rozvázání pracovního poměru,“ konstatovala Chattová.

Horníkům se omezení zavedená při slavnostním vytažení posledních vozíků nelíbí.

„Fáral jsem na Darkově celý život, chci se jít se šachtou rozloučit. Na poslední vozík se chcu dostat a nejsem sám,“ komentoval svůj nesouhlas s podobou plánovaného rozloučení jeden z horníků OKD, který si z pracovních důvodů nepřál být jmenován.

18. listopadu 2019