ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: OKD a.s.

OKD chystá na víkend výbuchy v podzemí, můžou být záchvěvy

  • 0
Těžební společnost OKD chystá na víkend ve svých dolech na Karvinsku rozsáhlé trhací práce. Použije při nich až 3 000 kg výbušniny. Lidé na povrchu mohou cítit záchvěvy. Účelem takzvaných bezvýlomových trhacích prací velkého rozsahu není dobývání uhlí. Výbuchy slouží k uvolnění napětí vznikajících v hornině při těžbě a mají předejít možnému důlnímu otřesu

Takové práce společnost podle mluvčí Nadi Chattové provádí zhruba co dva týdny.

Sdružení hornických odborů uvedlo na svých internetových stránkách, že trhací práce je na sobotu v čase mezi 12:00 a 14:00 naplánována v Dole Darkov, kde by mělo být použito 1 425 kilogramů výbušniny. V neděli se bude dělat trhací práce v Dole ČSM-Sever v době od 14:00 do 16:00 a použito by mělo být tři tisíce kilogramů výbušniny.

Tyto práce se provádějí převážně před dobývacími prostory - poruby, kde vzniká riziko, že nastane důlní otřes. „Práce je prováděna v nadloží sloje a slouží pro uvolnění napětí vznikajících při dobývání na zával, případně i pro vyvolání důlního otřesu bez přítomnosti lidí v oblasti - lidé jsou z oblasti porubu a přilehlých chodeb při provádění trhacích prací odvoláni,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Jde podle něj o takzvaný aktivní prostředek protiotřesové prevence, který podléhá povolení státní báňské správy. Musí se ohlásit i úřadu obce, kde mohou lidé na povrchu zaznamenat záchvěvy. „Četnost provádění bezvýlomových trhacích prací velkého rozsahu závisí na postupu porubů a je zpravidla jednou za 14 dní,“ uvedl Hájek.

OKD je jediný producent černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V Darkově a ČSA má těžba skončit příští rok v únoru, v ostatních dolech na konci roku 2022. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech pracuje přes 7000 lidí.

,