Stoupáme porubem s automatizovanou těžbou. Vpravo je vidět ještě nevytěžená...

Stoupáme porubem s automatizovanou těžbou. Vpravo je vidět ještě nevytěžená černouhelná sloj. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

OKD převedla těžbu na dceřinou firmu, na řadě je stát

  • 19
Z někdejší obří těžební společnosti OKD už je jen je skořápka. Firma k 1. dubnu převedla zaměstnance, těžbu a doly na dceřinou společnost OKD Nástupnická. Tu má následně převzít stát prostřednictvím firmy Prisko. Po Bakalovi chce OKD vymáhat desítky miliard.

Firma svá aktiva převedla v rámci plnění reorganizačního plánu, jehož cílem je následný prodej těžební části OKD státní společnosti Prisko (psali jsme zde). Vyplývá to z „Dokladu o vkladu závodu“, zveřejněném ve Veřejném rejstříku. S převodem souhlasil jak insolvenční správce Lee Louda, tak věřitelský výbor OKD.

Na společnost OKD Nástupnická přechází v podstatě veškerá aktiva firmy s výjimkou jasně vymezených pohledávek. Ty zůstávají ve firmě v insolvenci, kde je nadále může vymáhat insolvenční správce.

OKD zůstanou miliardové spory s Bakalou

Nejde o malé peníze. Například po své mateřské společnosti NWR a někdejším majiteli Zdeňkovi Bakalovi chce OKD „na základě nároků společnosti na náhradu škody a vydání bezdůvodného obohacení, které společnosti OKD vznikly v souvislosti s neoprávněným rozhodnutím o rozdělení a výplatách zisku a ostatních kapitálových fondů za účetní období od roku 2006 do roku 2011“ více než 65 miliard korun.

Spolumajitel OKD Zdeněk Bakala sfáral v listopadu 2004 do šachty Staříč v Dole Paskov.

Z toho by měl Zdeněk Bakala zaplatit 24,5 miliardy korun (více zde).
O případu bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě, kde insolvenční správce OKD Lee Louda podal návrh na zahájení řízení.

2,7 miliardy korun pak má insolvenční správce požadovat po někdejších členech představenstva OKD kvůli „náhradě škody vzniklé v souvislosti s porušením péče řádného hospodáře, když namísto využití vlastních zdrojů společnosti OKD rozhodli o zadlužení vnitroskupinovým úvěrem za účelem výplaty vysokých dividend jedinému akcionáři společnosti OKD,“ jak vyplývá z „Dokladu o vkladu závodu“ (čtěte zde).

Prisko má těžební firmu převzít do konce roku

Nakolik bude insolvenční správce ve vymáhání miliardových položek úspěšný si v současnosti nikdo netroufá odhadovat.

Kdy nástupnickou společnost OKD převezme státní firma Prisko zatím není zřejmé. Podle reorganizačního plánu má nyní společnost Prisko čas do konce letošního roku, aby akcie společnosti OKD Nástupnická převzala.

Za ně má zaplatit zhruba 80 milionů korun, které insolvenční správce použije na uspokojení věřitelů. Z případných výnosů těžby bude Prisko následně financovat útlum jednotlivých šachet, podle současných plánů by těžba na Karvinsku měla skončit v roce 2024, případně v roce 2026.

Společnost OKD na dotaz zaslaný ke změnám ve firmě nereagovala.