Žulová slza bude trvale připomínat neštěstí z roku 2018. (20. prosince 2019)

Žulová slza bude trvale připomínat neštěstí z roku 2018. (20. prosince 2019) | foto: Adolf Horsinka

V dolech OKD loni nezemřel žádný horník, poprvé v historii

  • 1
V černouhelných dolech těžební společnosti OKD v Moravskoslezském kraji loni nezemřel žádný horník. Stalo se tak poprvé v historii. V předchozích letech byly každý rok vždy nejméně dva smrtelné úrazy.

OKD v současnosti dobývá uhlí na Karvinsku ve čtyřech dolech: ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. 

Rok 2018 byl kvůli výbuchu metanu, který připravil o život 13 havířů a deset zranil, za poslední dobu nejtragičtějším. 

Slza jako upomínka neštěstí

Nejhorší neštěstí v historii podniku OKD se stalo v roce 1961. Omylem spuštěný pásový dopravník se vznítil a byl tehdy příčinou katastrofálního požáru, který v Dole Dukla v Havířově připravil o život 108 horníků. 

Nejvíce obětí v celé historii těžby černého uhlí v ostravsko-karvinském revíru ale přinesla série výbuchů v roce 1894 v Karviné při trhacích pracích v dole Františka hraběte Larische-Mönnicha. Zahynulo tam 235 horníků. 

Ještě před dvaceti lety umíralo v OKD ročně okolo deseti lidí. Klesající počet tragických událostí souvisí s poklesem těžby a počtem horníků v dolech, ale i se zdokonalujícím se systémem prevence. 

„Bezpečnosti v OKD dlouhodobě přikládáme maximální prioritu a systematicky se jí věnujeme ve všech vykonávaných činnostech. Proto jsme velice rádi, že rok 2019 pro nás v tomto kontextu dopadl velmi pozitivně, a vyvineme maximální úsilí tento trend zachovat i do dalších let,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Rizika s sebou však hornické povolání ponese stále a podle odborníků například otřesům, které jsou důsledkem těžby a ohrožují životy horníků pracujících i stovky metrů pod zemí, zabránit nelze.

Základ dnešní firmy OKD vznikl po druhé světové válce, kdy bylo tehdejších šest těžařských společností ve Slezsku a na severní Moravě znárodněno a začleněno do národního podniku Ostravsko-karvinské kamenouhelné doly Ostrava, z nějž se později stal Kombinát OKD a pak státní podnik OKD. 

,