ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Straka

Smog zůstává, signál regulace už však v Moravskoslezském kraji neplatí

  • 2
Na Karvinsku, Ostravsku a v části Frýdecko-Místecka meteorologové odvolali signál regulace. Nicméně smogová situace zůstává v platnosti. Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se zlepšují.

Na ostatních místech kraje meteorologové regulaci či smogovou situaci odvolali už během pátku. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Signál regulace, který byl zkraje týdne vyhlášen ve více krajích, už není nikde v Česku.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se nadále zlepšují. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší klesly téměř na všech měřicích stanicích.

„Rozptylové podmínky zůstanou mírně nepříznivé, odpoledne místy až dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace suspendovaných částic PM10 budou i nadále většinou překračovat hodnotu stanoveného imisního limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové. Podle aktuálních hodinových koncentrací situaci na některých místech regionu stále označují jako špatnou.

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 (polétavého prachu) hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Jeho kvalitu ovlivňuje průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. Největší problémy bývají hlavně na podzim a v zimě.

,