OBRAZEM: Nahlédněte do rezidence krnovského továrníka Flemmicha

  • 0
Rodinné sídlo textilního továrníka Theodora Flemmicha na Hlubčické ulici v Krnově postavené v roce 1914 je po devítiměsíční rekonstrukci opět přístupné veřejnosti. Opravy za devět milionů začaly koncem října roku 2010 a dokončeny byly letos v létě. Objekt bude nyní sloužit pro výstavy a expozice Městského muzea v Krnově.

Hlavní myšlenkou rekonstrukce bylo přiblížit interiér i exteriér autentické podobě a zachovat co nejvíce původních prvků. "Podle původního stavu byly vyměněny dřevěné podlahy v přízemí či mozaiky v zimní zahradě," vyjmenovává historik Alexandr Michl-Bernard, správce sbírek Městského muzea v Krnově.

Z historie vily

Neoklasicistní rezidence byla postavena podle projektu vídeňského architekta Otto Prutschera v roce 1914. Továrník Theodor Flemmich s rodinou obýval vilu až do znárodnění.
V letech 1951-2003 sloužil celý komplex budov se zahradou jako kojenecký ústav. V roce 2006 bylo rozhodnuto upravit vilu pro kulturní účely a spolkovou činnost. V září 2008 vznikla v přízemí stálá expozice.

Ve vile se mimo jiné dochovala vstupní hala s dřevěným obložením, dveře, okna s vitrážemi s vyobrazením původních německých krojů a heraldických znaků či vestavěné skříně. Přízemní patro se zimní zahradou sloužilo k reprezentačním účelům, byla zde umístěna vstupní hala, pánský pokoj a lovecký pokoj. Nyní jsou v těchto prostorách umístěny sbírky krnovského muzea.

Sklepení skrývalo starou sušičku prádla

 První patro bylo využíváno rodinou majitele domu pro soukromé účely a návštěvníci si mohou prohlédnout výtvarné expozice či secesní nábytek. "Veřejnosti nezůstanou skryty ani sklepní prostory, kde si mohou lidé prohlédnout původní sušičku prádla z roku 1914," upozornil Michl-Bernard.

Ve vile nyní budou výstavy a stálé expozice Městského muzea v Krnově. Provoz byl zahájen vernisáží výstavy obrazů manželů Bohumily Sarnové-Horkové a Františka Sarny Dva pohledy na Vysočinu.

"Vedle této výstavy budou moci návštěvníci zavítat do obnovené expozice Secese a individualistické moderny a prohlédnout si výstavu cínu ze sbírek Městského muzea Krnov a expozici přibližující rekonstrukci Flemmichovy vily a rekonstrukci Městského kulturního střediska v Hlubčicích," uvedla mluvčí města Dita Círová. Vila bude pro návštěvníky otevřena denně kromě pondělí vždy od 10 do 18 hodin.

Rekonstrukce Flemmichovy vily byla součástí společného projektu Krnova a polských Hlubčic. Projekt finančně podpořil státní rozpočet a Evropský fond pro regionální rozvoj.