(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Jižnímu obchvatu na Opavsku brání jedna obec, severní trasa by vadila jiné

  • 27
Nekonečná šňůra aut, hluk, prach, kolony. Opavou-Komárovem denně projede na dvacet tisíc aut. Přípravy obchvatu už začínají, ale lidé tam mohou trpět ještě roky. Proti vybrané jižní variantě stojí sousední Suché Lazce. Pokud uspějí a do hry vstoupí i severní trasa, bránit se začnou Velké Hoštice.

Obyvatelé Komárova tento týden našli ve schránce letáček s informacemi o obchvatu své městské části.

„Všechny výstupy – hodnocení EIA, ekonomické posouzení i vyjádření dotčených orgánů – preferují jižní variantu. Chceme informovat občany, jak se situace vyvinula,“ vysvětlil starosta Komárova Lumír Měch.

Obchvat Komárova

  • Problém se řeší více než 16 let, původně se zvažovaly tři varianty – severní, jižní a průtah obcí.
  • Průtah Komárovem, který počítal s bouráním čtyř desítek domů i podjezdem pod železniční tratí a přišel by na 2,5 miliardy korun, naprosto vyloučilo hodnocení jeho vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví.
  • Severní varianta vede záplavovým územím a zasahuje do ekosystému, náklady na její stavbu se odhadují na 4,4 miliardy korun.
  • Jižní varianta by měla přijít na 2,1 miliardy korun a kromě ekonomického posouzení je nejvhodnější i podle stanoviska EIA. Ředitelství silnic a dálnic už zahájilo přípravy ke stavbě této varianty.

Tématem se v pondělí budou zabývat i tamní zastupitelé. Měli by přijmout usnesení, že Komárov proti jižní variantě vystupovat nebude.

„Sever by se nám líbil víc, ale ukazuje se, že je nereálný. Šanci už nevidím,“ dodal starosta s tím, že prioritou je zbavit se aut a kamionů.

Severní trasy obchvatu se však nechce vzdát další opavská městská část Suché Lazce.

„Jižní obchvat Komárova jde na náš úkor. Vede z velké části územím Suchých Lazců a necitelně zasahuje do krajiny a obydlí. Definitivně změní charakter krajiny,“ uvedl starosta Lazců Petr Orieščík.

Lidé protestovali i na krajském úřadu

Lazce v lednu plánují referendum, lidé avizují, že neprodají pozemky, s transparenty protestovali i na kraji. Ten totiž aktualizuje Zásady územního rozvoje a s jižní variantou počítá jako s jedinou.

„Místní část Opavy Suché Lazce nepodala žádné připomínky, Opava nepodala jako obec námitky. Námitku podal zástupce veřejnosti, zástupce občanů Suchých Lazců,“ popsala za krajský úřad výsledek veřejného jednání Miroslava Chlebounová.

Kraj námitku vyhodnocuje a rozhodne o ní zastupitelstvo. Chlebounová ale upozornila, že o variantách se jedná od roku 2015 a krajští zastupitelé o výběru rozhodli už letos v březnu.

„V průběhu tohoto projednávání občané Suchých Lazců neuplatnili žádné připomínky, na které by mohlo být reagováno.“

Severní trasa kříží železnici i biokoridory

Na podobu Zásad územního rozvoje čekají Velké Hoštice. Pokud by se začalo znovu uvažovat o severu, budou proti.

„Kdyby obchvat vedl přes náš katastr, dvakrát půjde přes železnici. Naruší biokoridory a povede záplavovou oblastí, což zhorší odtokové poměry. V případě povodní bychom byli více zaplaveni,“ řekl starosta Velkých Hoštic Alfons Pospiech. Upozornil i na to, že v místě jsou jediné zásoby podzemní vody na Opavsku. Obec má v prostoru i některé pozemky, a ty neprodá.

Vedení Opavy výběr jižní varianty obchvatu své městské části akceptuje.

„Vedení má zájem, aby byl obchvat co nejdříve dokončen. Dle předložených posudků se jeví jako nejvhodnější jižní varianta,“ uvedl primátor Radim Křupala. Pokud ji Suché Lazce v referendu odmítnou, záleží na opavských zastupitelích, jak se k výsledku postaví.

Komárovem denně projíždějí tisíce automobilů (červená značka). Proti vybranému jižnímu obchvatu protestují lidé ze Suchých Lazců (zelená značka), severní obchvat zase odmítají Velké Hoštice (modrá značka).

Komárovem denně projíždějí tisíce automobilů (červená značka). Proti vybranému jižnímu obchvatu protestují lidé ze Suchých Lazců (zelená značka), severní obchvat zase odmítají Velké Hoštice (modrá značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz