V mnoha městech Moravskoslezského kraje mohou lidé sledovat novoroční

V mnoha městech Moravskoslezského kraje mohou lidé sledovat novoroční ohňostroje. | foto: MF DNES

Novoroční ohňostroje ozáří oblohu i v Moravskoslezském kraji

  • 3
Kam v Moravskoslezském kraji za silvestrovskými ohňostroji? Ve městech budou většinou o půlnoci z 31. prosince na 1. ledna. Ale například Ostrava-jih připravuje ohňostroj až na novoroční večer.

Dvacet minut bude trvat ohňostroj, který přivítá ve Frýdku-Místku tradičně u víceúčelové haly příchod dalšího roku. "Tentokrát nebude odpalován jen z jednoho, ale hned ze tří míst na parkovišti u sportovní haly. Odpáleny budou stovky světelných raket," řekl vedoucí odboru vnitřních věcí Radovan Horák.

Také Havířov oslaví rok 2012 ohňostrojem. Začne patnáct minut po půlnoci a dalších patnáct minut potrvá. "Lidé se mohou přijít podívat do centrálního parku v Havířově naproti společenskému domu. Světelnou show doprovodí hudba," uvedla mluvčí města Eva Wojnarová.

Města a ohňostroje

Ostrava-jih
1. ledna v 18:00 hodin u kruhového objezdu v Hrabůvce.

Moravská Ostrava
Žádné oslavy ani ohňostroj.

Ostrava-Poruba
Žádné oslavy ani ohňostroj.

Slezská Ostrava
O půlnoci před radnicí.

Frýdek-Místek
O půlnoci u víceúčelové haly.

Orlová
O půlnoci na náměstí 28. října.

Havířov
00:15 hodin  v centrálním parku naproti společenskému domu.

Český Těšín
O půlnoci na nábřeží Olše.

Kopřivnice
O půlnoci v centru města.

Nový Jičín
Žádné oslavy ani ohňostroj.

Krnov
Žádné oslavy ani ohňostroj.

Radnice chystají diskotéky, starostové přípitky

V Českém Těšíně bude ohňostroj o půlnoci na nábřeží Olše, v Orlové na náměstí 28. října. "Program začíná patnáct minut před půlnocí, zazní reprodukovaná hudba, o půlnoci státní hymna a poté vypukne ohňostroj," popsala mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Kopřivničtí slaví v centru města. V sobotu 31. prosince od 21 hodin tu bude silvestrovský program - diskotéka DJ Stoupy a koncert poprockové kapely Krakatit. "Příchozí se mohou těšit na české i zahraniční hity od 80. let až po současnost. Bude tu i občerstvení a o půlnoci ohňostroj," sdělila tisková mluvčí Kopřivnice Lucie Petříčková.

Slezská Ostrava začíná ve 23:00 hodin před radnicí, kde se bude prodávat medovina a svařené víno, atmosféru zpříjemní také reprodukovaná hudba. O půlnoci vypukne ohňostroj a starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř pronese novoroční přípitek.

Ostrava odpálí až půl tuny pyrotechniky

Jediný novoroční - nesilvestrovský - ohňostroj na území Ostravy připravuje až na první lednový den městský obvod Ostrava-jih. Dvacetiminutová hudební a světelná show začíná v 18:00 hodin u kruhového objezdu v Hrabůvce. Ohňostroj se na stejném místě konal už pětkrát, naposledy ho sledovalo čtrnáct tisíc lidí.

"Všude mají ohňostroje o silvestrovské půlnoci, a protože v Ostravě-jih bydlí spousta mladých rodin s dětmi, rozhodli jsme se, že uděláme něco atypického. Ohňostroj bude až na Nový rok večer. To už jsou všichni dostatečně vyspaní, aby se ho mohli zúčastnit," usmál se starosta Karel Sibinský.

"Scénický ohňostroj v obrazcích nejdříve uvede česká státní hymna a novoroční přípitek starosty obvodu Sibinského. Světelná show potrvá celých dvacet minut a bude podbarvená mixem čtyř hudebních žánrů - Metallica, U2, Lou Reed a Duran Duran, Bon Jovi," přiblížil mluvčí Ostravy-Jih Michael Kutty.

Kvůli ohňostroji budou příjezdové cesty od 17:45 do 18:30 uzavřené. Během ohňostroje také nepojede městská hromadná doprava. Pro obyvatele Výškovic, kteří se na ohňostroj budou chtít přijet podívat, pojede více autobusů číslo 41.