(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Počítadlo ukazuje, jak Ostrava snižuje dluh. Každou sekundu mizí 16 korun

  • 3
Ostrava se chlubí nejlepším ratingovým hodnocením v novodobé historii, nejnižší zadlužeností na obyvatele za posledních 14 let i nejnižšími závazky mezi největšími českými městy. Aby ukázala, jak snižuje zadlužení, spustila odpočítávadlo, které každou sekundu ukrajuje 14,30 koruny z dluhu a 1,50 koruny z úroků.

V aplikaci na webu města z celkové částky v součtu každou hodinu ubývá 56 tisíc korun a každý měsíc 41,5 milionu.

„Čísla jsou zprůměrovaná, ale vycházejí z reality. V posledních letech si nepůjčujeme, jen splácíme půjčky. Za rok 2017 klesne dluh města o téměř půl miliardy. Na konci roku by měly závazky Ostravy činit 2,6 miliardy, přičemž v předešlých letech vždy převyšovaly tři miliardy,“ říká náměstkyně primátora pro finance a rozpočet Iveta Vozňáková.

Podotkla, že v roce 2014 dlužila Ostrava téměř 3,8 miliardy a od té doby suma klesá.

„Od listopadu 2014, kdy jsme přišli na radnici, říkáme, že naším záměrem je snižovat dluh, přimět město i sami sebe k lepšímu hospodaření a v době, kdy se daří celé ekonomice tvořit rezervy na horší časy, které jistě přijdou. A to se nám daří po všech stránkách,“ dodal primátor města Tomáš Macura.

Zatímco některé menší obce mají problém dodržet limit, který určuje, že se mohou zadlužit maximálně do výše 60 procent svého rozpočtu, zadluženost Ostravy je v této chvíli těsně pod hranicí 30 procent. A ráda by dluh snižovala i nadále.

Dobře si přitom vede i ve srovnání s jinými velkými městy. Zatímco před čtyřmi lety dlužila v přepočtu na jednoho obyvatele 12 850 korun, nyní jen 8 850 Kč.

„Ještě na konci loňského roku hypoteticky dlužil každý Ostravan 10 362 korun, ale Brňané o téměř dva tisíce více a Pražané dokonce o 7 245 korun více,“ dodala Vozňáková.