Vizualizace přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku | foto: Povodí Odry

Obec přehradu v Nových Heřminovech odmítá, stát jinou variantu nepřipouští

  • 4
Zástupci Nových Heřminov odmítají umístění stavby přehrady na území obce. Společně s Hnutím Druha a dotčenými lidmi již vznesli námitky v územním řízení. Ochranu před povodní lze podle nich zajistit levněji a efektivněji. Podle ministerstva zemědělství je na diskusi o variantách ochrany pozdě.

„Naše obec trvá na podmínce souhlasu se stavbou, pokud bude záměr výsledkem seriózního posudku nezávislých odborníků s možností podrobit rozhodovací proces oponentuře. Vyřešení sporu by jistě netrvalo déle než rok,“ řekl starosta Ludvík Drobný. 

Přehrada je podle odpůrců nadbytečná a připomínkují i podjatost stavebního úřadu v Krnově, který územní řízení řeší. „Město má přímý zájem na realizaci stavby přehrady,“ řekl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

Obec a aktivisty podpořil vodohospodář Václav Čermák, autor studie, podle níž lze povodí chránit pomocí úprav koryta řeky.

„Ochrana na stoletou povodeň sídel pod přehradou je ve srovnání s ochranou jiných měst a obcí v České republice nadměrná,“ uvedl s tím, že ani u hustě osídlených celků jinde v kraji se neplánuje větší ochrana než před dvaceti či maximálně padesátiletou povodní.

„S případnými námitkami se Povodí Odry seznámí a zaujme stanovisko. To předá stavebnímu úřadu a stane se jedním z podkladů, podle nichž úřad o námitkách rozhodne,“ nastínila další postup mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

S kolika připomínkami se Povodí Odry musí vypořádat, nelze zjistit, stavební úřad v Krnově je dočasně kvůli nemoci zaměstnanců zavřený. Přípravy stavby pokračují. Bourají se vykoupené objekty a letos začne vznikat i projektová dokumentace pro stavební povolení.

Podle ministerstva zemědělství již nelze stavbu nádrže zvrátit. „Nepovažujeme za možné v roce 2021 diskutovat o variantách, když byla varianta po desetiletém zkoumání území horní Opavy vládou zvolena a již více než deset let je naplňována,“ uvedl mluvčí Vojtěch Bílý. 

Dodal, že budoucí zátopu téměř celou vlastní stát a je již zasažená demolicemi a přípravnými pracemi.