Za krádež vibrátoru v nouzovém stavu uložil soud dva roky, mohl až osm

  • 64
Okresní soud v Novém Jičíně potrestal krádež vibrátoru za 499 korun. Recidivista z Kopřivnice sexuální pomůcku podle obžaloby odcizil v drogerii ve Frenštátě pod Radhoštěm. Učinil tak v době nouzového stavu, proto mu hrozilo až osm let vězení. Nakonec dostal dva roky a zvažuje odvolání.

Lubomír S. u soudu nevypovídal, už v přípravném řízení se ale k dubnovému činu přiznal. Řekl, že strojek chtěl věnovat své kamarádce a udělat jí tím radost. 

„Vibrátor ze stojanu vzal a schoval si ho pod bundu. U pokladny zaplatil jen drobný nákup, uschovaný vibrátor nikoliv,“ uvedla státní zástupkyně Magda Dobrovolná. „Byl si vědom toho, že se dopustil krádeže. Věděl i to, že probíhal nouzový stav,“ dodala.

Běžně by pachateli za tento skutek hrozily maximálně tři roky vězení, nouzový stav ale horní hranici trestu výrazně navýšil. 

V neprospěch muže u soudu hovořila i jeho trestní minulost. Podle obžaloby byl v minulosti už třiadvacetkrát odsouzen, a to převážně za majetkovou trestnou činnost.

Třiatřicetiletý odsouzený si po vyhlášení rozsudku ponechal lhůtu na případné odvolání, státní zástupkyně se odvolání vzdala. Trest už by se tak mohl u vyšší instance jen potvrdit, nebo snížit, případně se může skutek vrátit k novému projednání. 

Soudce: Mírnější trest? Snad kdyby kradl z hladu...

Obhájce Lukáš Seibert upozornil, že krádež vibrátoru je kvalifikována jako krádež za nouzového stavu, to jest jednání, které směřuje k ohrožení celistvosti státu, bezpečnosti občanů, jejich zdraví nebo majetku. „Proto mi to přijde s prominutím na hlavu postavené,“ poznamenal obhájce.

Soudce připustil, že jde o poněkud vykloubenou dobu. „Kdyby však obžalovaný kradl poprvé, nebo kdyby tak činil proto, že měl hlad, pak bychom mohli uvažovat o mírnější sazbě. Jenže on pokaždé slíbí, že už nic neukradne, a zase se tak stalo,“ poukázal soudce.

Muž také neustále porušoval zákazy řízení

Rovněž poznamenal, že okresní soud nemůže zjišťovat oprávněnost nouzového stavu a legislativa v tomto případě ani nestanovuje výši škody, která by využití přísnějšího paragrafu omezovala. Připomněl také, že mladík měl na obličeji roušku, takže dobře věděl, že jde o výjimečnou dobu.

Soud také rozhodl o prodloužení vazby, o čemž rozhodlo to, že muž údajně nemá kde bydlet a také neustálé opakování krádeží, i když už víckrát slíbil, že už bude hodný. Soudce však také připomněl, že se muž trestnímu řízení nikdy nevyhýbal a vždy spolupracoval.

,