Automobilka Hyundai dala práci tisícům lidí, výjimkou nejsou ani obyvatelé

Automobilka Hyundai dala práci tisícům lidí, výjimkou nejsou ani obyvatelé Nošovic a okolí. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nošovice i obce v okolí si libují. Hyundai nese regionu miliony korun

  • 8
Automobilka Hyundai už pro většinu obyvatel Frýdecko-Místecka není zlem, které zabralo úrodnou půdu a vehnalo na staré silnice tisíce kamionů. Pro samotné Nošovice i obce v okolí automobilka znamená miliony korun v rozpočtu navíc a obyvatelé jistotu práce.

Pryč jsou doby, kdy obyvatelé Nošovic bojovali za zelí na polích a bránili výstavbě automobilky Hyundai. Firma už zaměstnává 3 500 lidí a další přijme na jaře. Užitek z toho mají i vesnice, na jejichž katastru stojí.

Automobilka Hyundai, která je dnes už druhým největším zaměstnavatelem na Frýdecko Místecku, bude přijímat další zájemce o práci. Na jaře spustí do zkušebního provozu novou halu na výrobu převodovek.

Přečtěte si o zahájení sériové výroby nového modelu Hyundai i30

Nošovická automobilka spustila výrobu nového modelu Hyundai i30. (17. ledna
Nošovická automobilka spustila sériovou výrobu nového modelu Hyundai i30. (17.
Nošovická automobilka spustila sériovou výrobu nového modelu Hyundai i30. (17.
Nošovická automobilka spustila sériovou výrobu nového modelu Hyundai i30. (17.

"Nebudeme už nabírat tolik lidí jako na podzim, kdy jsme spouštěli třísměnný provoz. Přesný počet bude záviset i na odbytu automobilů, pro která převodovky vyrábíme. Ale řádově nabídneme kolem 100 až 150 nových pracovních míst," odhadl Petr Vaněk, mluvčí společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Nošovicích.

Firma, která zaměstnává 3 500 lidí a její subdodavatelé dalších sedm tisíc, v úterý slavnostně zahájila sériovou výrobu nového modelu Hyundai i30. Pozvala i starosty obcí, na jejichž území se její areál rozkládá. A ti přiznali, že ačkoli místní lidé měli v minulosti proti existenci firmy a jejímu rozšiřování výhrady, dnes z ní mají užitek.

"Firma je pro naši obec přínosem. Mnoho místních v ní pracuje a dostáváme i peníze do rozpočtu obce," říká starosta Nošovic Miroslav Kačmarčík.

Vesnice s 988 obyvateli mívala v minulosti roční rozpočet kolem deseti milionů korun. Nyní hospodaří se čtrnácti miliony. Za většinu nových příjmů vděčí Nošovice právě automobilce.

Nošovice dokončily chodníky, plánují kanalizaci

"Dostali jsme i nějaké peníze navíc od kraje. Věnovali jsme je na infrastrukturu a opravili nebo postavili chodníky. Například v Malých Nošovicích jsme loni postavili kilometrový chodník za 7,5 milionu korun. Letos dokončíme poslední etapu a budeme mít chodníky v celé obci," líčí starosta s tím, že dál plánují a už šetří na kanalizaci.

Podle něj se dnes mohou Nošovice chlubit i nádherným sportovním areálem s novým pódiem, které zlepší podmínky pro pořádání slavností. "A jelikož jsme zvýšili daň z nemovitosti, odpustili jsme lidem poplatky za komunální odpad, tak si myslím, že jsou docela spokojení," dodal Kačmarčík.

Archivní snímek ukazuje pole, na kterých nyní stojí automobilka Hyundai.

Automobilka Hyundai v roce 2008.

Podobně to vnímá i Marie Gryžboňová Mališová, starostka Nižních Lhot, jejichž obyvatelé měli před časem výhrady proti výstavbě převodovkárny. Ta přitom byla od počátku součástí firemních plánů. "Lidem nevadila nová hala, ale báli se zvýšení dopravy na místních komunikacích. Nakonec to utichlo, převodovkárna už se staví a s tou dopravou by neměl být velký problém," míní starostka.

Obec s 260 obyvateli musela kdysi vyjít asi s jedním milionem korun ročně. Díky několika halám automobilky na svém území i změně zákona o dani z nemovitosti má teď rozpočet dvojnásobný. "Lépe se nám dýchá," netají starostka.

Domníváte se, že automobilka Hyundai je Frýdecko-Místecku, případně celému Moravskoslezskému kraji, prospěšná?

celkem hlasů: 712

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 8. února 2012. Anketa je uzavřena.

Ano, miliony na rozvoj a zaměstnání lidí jsou velmi důležité
Ano, miliony na rozvoj a zaměstnání lidí jsou velmi důležité 422
Ne, továrna na orné půdě je hloupost a výhody jsou dočasné
Ne, továrna na orné půdě je hloupost a výhody jsou dočasné 239
Neumím posoudit
Neumím posoudit 51

Rozvoj automobilky těší i starostu Čeladné Pavola Lukšu, který v roli náměstka hejtmana stál u jejího zrodu. "Ukázalo se, že nošovická automobilka je přínosem pro celý region," říká.

Lituje ale, že se zóna nenaplnila už v roce 2002. Tehdy se nepodařilo vykoupit pozemky a automobilka TPCA skončila v Kolíně. "První auta firmy Hyundai pak začala sjíždět z pásů až v době, kdy vypukla krize. Ale i ta jednou pomine a firma tu pak začne auta i vyvíjet,"míní Lukša.