(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Změny v nemocnicích odkládáme, rozhodli zástupci Moravskoslezského kraje

  • 1
Plánované změny ve struktuře a množství lůžek v moravskoslezských krajských nemocnicích se odsouvají. Krajští zastupitelé totiž ve čtvrtek zrušili červnové rozhodnutí o optimalizaci zdravotní péče v regionu. Chystané úpravy vyvolaly vlnu nevole zejména v Orlové na Karvinsku a Bílovci na Novojičínsku.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera tak ředitelé nemusí do konce letošního roku zahájit kroky, které by vedly k nevratným změnám.

Kvůli optimalizaci vznikla pracovní skupina, která má plánované změny znovu posoudit. „Komise navrhne řešení a budeme o tom jednat na prosincovém zastupitelstvu,“ uvedl Gebauer.

Optimalizace struktury krajských nemocnic má pomoci řešit personální problémy ve zdravotnictví, kraj si od ní sliboval také efektivnější využívání lůžek.

V Orlové protestovaly stovky lidí

Proti původně chystaným změnám v nemocnicích protestovali lidé především v Orlové a Bílovci. 

V obou městech vznikly petice za zachování zdravotní péče v dosavadním rozsahu, v Orlové byla i demonstrace, na níž proti chystaným změnám protestovaly stovky lidí.

„Považuji to za dílčí vítězství. Nemyslím si, že je bitva vyhrána, protože pochopitelně že ve zdravotnictví v celé České republice se něco musí odehrát, ale většinou na to dojíždějí malé nemocnice,“ uvedla místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková.