Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moravskoslezské nemocnice zahltil covid, omezují operace i jinou péči

  14:20
Někteří senioři v ortopedických ambulancích brečí bolestí i frustrací, když zjistí, že zákrok, na který čekají už dlouho, se opět odkládá. Nemocnicím ale nezbývá nic jiného, než postupně rušit plánované operace i omezovat jinou péči, protože se musí starat o pacienty s infekcí covid-19.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Koronavirová epidemie v Moravskoslezském kraji stále sílí. Kvůli velkému množství koronavirových pacientů nemocnice postupně omezují chod některých oddělení i operačních sálů a jejich zaměstnanci pomáhají na covidových stanicích. S čím byste měli jako necovidoví pacienti počítat v jednotlivých zdravotnických zařízeních v regionu, zjistíte v následujícím přehledu.

„Fakultka“ už omezila péči na polovinu

Ve Fakultní nemocnici Ostrava covidoví pacienti na standardních lůžkách leží nejen na infekčním, ale také na kožním, očním, kardiovaskulárním, plicním a stomatochirurgickém oddělení, někteří i na gynekologicko-porodnickém a dětském a další covidovou stanici má nemocnice ve své léčebně dlouhodobě nemocných v Klokočově na Vítkovsku.

Minulý týden fakultní nemocnice omezila plánované operace o 20 procent, ale tento týden již o 50 procent.

„Zrušili jsme běžný provoz ve čtyřech operačních sálech. Jeden je vyhrazený pro covidové pacienty, personál dalších tří pomáhá v covidových stanicích,“ řekla mluvčí fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Upřesnila, že na polovinu snížili počet odložitelných plánovaných operací a zákroků zejména v oborech ortopedie, plastická chirurgie, chirurgie, urologie, stomatochirurgie a ORL. Akutní operativy, neodkladných zákroků, onkologických a dětských pacientů se však podle ní omezení ani u těchto oborů nedotkne. A dosud se omezení netýká ani provozu ambulancí.

Nejede polovina operačních sálů

Ačkoli Městská nemocnice Ostrava nemá klasické infekční oddělení, aktuálně se stará o více než stovku covidových pacientů. Kvůli tomu musela omezit plánované operace a další odkladnou péči u všech oborů včetně provozu některých ambulancí. 

„V tuto chvíli nám nejede polovina operačních sálů a ambulance, ve kterých případná odložená diagnostika neohrozí pacienta na životě, například kolonoskopie, gastroskopie či fyzioterapie,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská. I tam se ale situace bude patrně ještě měnit.

V Karviné zrušili všechny plánované zákroky

Nemocnice v Karviné-Ráji, kde aktuálně leží 56 pacientů s covidem, už musela zcela zrušit všechny plánované zákroky.

„Někteří pacienti v seniorském věku brečí bolestí i frustrací, když se v naší ortopedické ambulanci dozvědí, že jejich termín výměny kloubu se opět ruší a operace odkládá. U některých je to již potřetí. Byli objednáni loni, pak se termín posunul na jaro, pak na podzim a teď znovu na neurčito,“ popsala mluvčí nemocnice Věra Murínová.

Zdravotnické zařízení zatím neomezilo provoz specializovaných ambulancí, ale už zavřelo všech pět operačních sálů určených pro plánované zákroky. „Žádné výměny kloubů ani odkladné chirurgické operace, například žlučníku, křečových žil nebo kýly, teď neděláme. Zachovali jsme jen jednodenní operativu v očním centru a bez omezení operujeme akutní pacienty, prioritně onkologické, pro které máme v provozu tři sály. Personál pěti zavřených operačních sálů vypomáhá v covidových stanicích,“ řekla mluvčí.

Zajímavá je situace v Karvinské hornické nemocnici, která se specializuje na operace páteře a ortopedii. Zatímco jiné nemocnice v regionu omezily či zastavily především výměnu velkých kloubů, tamní lékaři naopak zastavili malé ortopedické zákroky, například artroskopie. S totálními endoprotézami pokračují dál a pomáhají pacientům s urputnými bolestmi kloubů bez ohledu na místo bydliště. „Zachovali jsme zatím i operace páteře,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Vargová.

Podotkla, že v nemocnici leží aktuálně 16 nakažených pacientů na covidové jednotce s 25 lůžky, která vznikla z celého rehabilitačního oddělení. „Pacienty z rehabilitace jsme propustili a dočasně tuto lůžkovou péči neposkytujeme,“ dodala mluvčí.

V Havířově už platí krizový plán

V havířovské nemocnici pečují o téměř 90 pacientů, z toho do deseti potřebuje intenzivní péči. „Elektivní operativu jsme zatím snížili o 30 až 50 procent, podle oborů. Ale provoz ambulancí zatím neomezujeme,“ uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong. V zařízení již vstoupil v platnost krizový pandemický plán. Podle něj je nyní ve třetím krizovém stupni z pěti, ale do čtvrtého se může dostat už brzy.

„Znamená to připravit se až na 120 pacientů na standardu a do 20 na intenzivní péči. Zažili jsme to v lednu. V takovém případě budeme rušit všechny odkladné zákroky. A může být ještě hůř,“ obává se Schellong, a upozorňuje, že kdyby se nemocnice dostala do pátého krizového stupně, což dosud v praxi nezažila, znamenalo by to, že kromě péče o covidové pacienty by poskytovala jen základní péči v oborech chirurgie a vnitřní lékařství plus porody. Operovala by jen superakutní případy a omezila ambulantní péči o chronické pacienty.

V Opavě se na omezení teprve chystají

V Opavě, kde je jedno ze tří infekčních oddělení v kraji, se aktuálně starají o 55 covidových pacientů, z toho šest potřebuje intenzivní péči. Nemocnice má nyní celkem 68 covidových lůžek na infekčním a plicním oddělení. „Již ale připravujeme další covidovou jednotku na interně,“ uvedla mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Monika Kunčarová.

„Od pondělí 29. listopadu začneme také omezovat plánovanou operativu s výjimkou onkologických pacientů. Momentálně nedokážeme posoudit, kolika pacientů se to dotkne. Nevíme, jak dlouho budou přijatá opatření platit. Akutní operace však budeme i nadále provádět v plném rozsahu,“ řekla mluvčí.

Krnov se snažil udržet ortopedii co nejdéle

Vysoký počet pacientů hospitalizovaných s covidem donutil i vedení Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov k zastavení veškerých plánovaných operací. Aktuálně tam pečují o 77 pacientů, z toho je osm ve velmi těžkém stavu. 

„Aktuální situace dopadá na chod celé nemocnice. Byli jsme nuceni zastavit veškerou plánovanou ortopedickou i chirurgickou operativu,“ informoval ve čtvrtek uvedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec. Podle něj dojde zejména u ortopedických pacientů k prodlužování čekacích lhůt na výměnu velkých kloubů. 

Plánované operační zákroky už zastavila i Nemocnice ve Frýdku-Místku, kde aktuálně pečují zdravotníci o osm desítek covidových pacientů. Dvě stanice pro nakažené jsou v provizorním infekčním pavilonu, jedna na neurologii, další na oddělení následné péče a vyhrazená pro infekční pacienty jsou i lůžka na ARO. Na zmíněných pracovištích je proto snížená kapacita pro necovidové pacienty. „Ambulance zatím jedou v plném provozu a o jejich omezení se neuvažuje,“ zmínila mluvčí nemocnice Jana Březinová.

Nový Jičín potřebuje zásoby krve

V Nemocnici Agel Nový Jičín aktuálně leží 98 pacientů s nemocí covid-19, z toho 14 vyžaduje intenzivní péči. „Vzhledem k situaci musela nemocnice omezit operační výkony, provoz rehabilitací a také ambulantní provoz je nyní vyhrazen pouze pro akutní péči,“ uvedl mluvčí holdingu Agel Adam Knesl. Podotkl ale, že nemocnice stále potřebuje zásoby krve, proto dělá maximum, aby dárci mohli na transfuzní oddělení stále docházet.

Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice hospitalizuje 41 covidových pacientů, z toho čtyři ve vážném stavu. Standardní lůžka pro infekční pacienty má nyní nemocnice na chirurgickém oddělení, neurologii a gynekologii. „Proto musela omezit plánovanou péči a mnoha pacientům zrušit naplánované operační výkony,“ uvedl Knesl.

V Bruntále padly všechny plánované operace

Aktuálně je v Podhorské nemocnici v Bruntále 30 covidových pacientů, z toho čtyři na JIP, kromě toho také 15 lůžek na rýmařovském oddělení rehabilitace a fyzikální medicíny vyčlenili pro nakažené klienty oddělení sociální péče, pacienty akutní lůžkové péče interny, chirurgie a oddělení ošetřovatelské péče. Neinfekční pacienti se teď léčí na oddělení chirurgie a gynekologie. „V tuto chvíli je pozastavena veškerá plánovaná operativa a omezen provoz lůžkové rehabilitace. Ambulantní péče prozatím funguje bez omezení za zvýšených hygienických podmínek,“ uvedl mluvčí Agelu. Nemocnice naopak navýšila kapacity očkování na 204 slotů na den a kapacitu pro PCR testování na 300 osob za den.

V Nemocnici Agel Český Těšín nyní neomezují provoz ambulancí, ani oddělení následné péče, naopak začali v omezené míře přijímat nové pacienty. Omezený je pouze provoz tamního denního stacionáře.

Také Nemocnice Třinec, kde se aktuálně starají o 57 nakažených pacientů, přistoupila ve čtvrtek k omezení plánovaných operačních zákroků s nutností následné hospitalizace. Jde například o výměnu kyčelních a kolenních kloubů, artroskopie kloubů, operace žlučníku, kýly, střev, křečových žil, krčních mandlí, gynekologické operace i zákroky plastické chirurgie.

„Zachována zůstane pouze onkologická operativa. Akutní péče i ambulantní sektor jede zatím v normálním režimu bez omezení,“ uvedla mluvčí zařízení Irena Sikorová Nožková.

I v malé Městské nemocnici v Odrách leží aktuálně 15 covidových pacientů s lehkým až středně těžkým průběhem, kteří vyžadující léčbu kyslíkem.

„Proto i u nás dochází k omezení poskytovaných služeb: v následné péči a rehabilitaci asi na polovinu. Na ostatních pracovištích se snažíme akutní péči udržet v původním rozsahu, nicméně pokles je znatelný i tam,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Šmaus. „Řešíme pouze podstatné, akutní a neodkladné záležitosti,“ dodal.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...