(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nechceme místo ubytoven ghetto, řeší v Bohumíně-Pudlově

  • 14
Bohumínský Pudlov jako budoucí působiště ostravské pobočky Armády spásy plánuje tamní radnice. Neziskovka by si tam od města pronajala desítky volných bytů a dále je poskytovala potřebným. Lidé z Trnkové ulice a okolí se ale bojí, že se tak lidé z bohumínských ubytoven přesunou do domů v jejich sousedství.

Jsou přesvědčeni, že se problém s ubytovacím byznysem tímto způsobem nevyřeší, ale jen přesune.

„A my už tady v Pudlově zkušenosti s nepřizpůsobivými máme. Hluk, krádeže, vulgarity. Jestli nám tu pošlou další desítky takových rodin, tak to tu nebude k vydržení,“ bojí se Ivo Kočí, jeden z obyvatel lokality. Napsal dopis starostovi města Petru Víchovi s výzvou, aby od podobných plánů upustil. Kočí zároveň zastupuje petiční výbor.

Pod petici, která varuje před vytvořením ghetta v lokalitě, se podepsaly desítky místních: „Bojíme se o bezpečí našich rodin a je mezi námi spousta lidí, kteří před lety městské byty koupili do soukromého vlastnictví. Tímto krokem se stanou naše nemovitosti neprodejné.“

Na uvolněná místa v ubytovnách noví nájemníci? Tak to ne

Spolupráce města s Armádou spásy je rozjednaná, podle Bohumínských však není nic definitivní. Klíčové pro zástupce města při rozhodování bude, zda nemůže dojít k situaci, kdy na uvolněná místa v ubytovnách budou přijati noví nájemci a skokově se tak zvýší počet sociálně slabých v Bohumíně.

„Tuto záruku považujeme za prioritní. Pokud ji nebudeme mít, tak se do žádného obdobného projektu nepustíme. Zatím přiznávám, že tyto garance nemáme,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

To, že v bytech by končili i lidé z bohumínských ubytoven, je nasnadě. „Ano, zřejmě by i tito lidé byli nájemci těchto bytů, ale není to primárně tak, že bychom měli městu pomoci zlikvidovat ubytovnu,“ řekl oblastní ředitel ostravské Armády spásy Tomáš Surovka. „Pravidla, která máme, aby mohl nájemník v bytě zůstat, jsou velmi přísná. Na místo pravidelně chodí terénní pracovníci a zjišťují, jak funguje soužití se sousedy a podobně.“

Lidé z Pudlova zvažují odstěhování

Podle Surovky už podobný projekt probíhá například v některých ostravských lokalitách a osvědčil se. Pokud by si město s Armádou spásy pláclo, dali by Bohumínští k dispozici desítky bytů.

Armáda spásy by je pak dále pronajímala svým klientům. „Ti si musí u nás normálně platit nájem. My se jim za to snažíme pomoci s prvními kroky při začlenění, pomáháme jim řešit běžné problémy v domácnosti,“ dodal Surovka.

Městské byty v Pudlově, kterými by Armáda spásy disponovala, se postupně uvolňují. Město u nájemníků už před časem sondovalo, zda nemají v plánu měnit adresu.

„Majetkový odbor přišel před prázdninami za těmito lidmi s dotazem, zda nadále chtějí v oblasti zůstat, nebo výhledově přemýšleli o přesunu jinam. Byla jim zároveň také naznačena možnost, že některé byty by mohly být třeba i v této oblasti přidělovány v řízeném režimu bydlení s doprovodným programem,“ sdělil Vícha. „Většina připustila, že už o změně bydlení přemýšlí delší dobu.“

Radní se budou spoluprací s Armádou spásy i peticí obyvatel zabývat na pondělním zasedání. Chystají i setkání s obyvateli této části města společně se zástupci Armády spásy, kde by si měly všechny strany vysvětlit klíčové body. V současnosti je kapacita bohumínských ubytoven zhruba 400 míst. O její naplněnosti ale město nemá informace, protože jejich provozovatelé jim to nejsou povinni hlásit.