Nahá těla modelů v doprovodu psů a koček. To je společný rys fotografií...

Nahá těla modelů v doprovodu psů a koček. To je společný rys fotografií projektu „Nazí jsme krásní a pravdiví“. | foto: Emil Jedelský

Fotí se nazí se zvířaty. Chtějí jim pomoci pryč z útulků

  • 73
Zaujmout svou nahotou se snaží milovníci psů i koček a díky odvážným fotografiím hledají nový domov pro opuštěná zvířata z mnoha útulků v Moravskoslezském kraji.

Fotky „naháčů“ ve společnosti zvířat z útulků v Bohumíně, Havířově, Dětmarovicích, Havířově či v Ostravě vyjdou na stránkách kalendáře, ale budou k prodeji i na speciální výstavě.

„Mým přáním je, aby díky projektu našlo domov co nejvíce opuštěných a zapomenutých zvířat. Aby se lidé začali dívat na útulkové pejsky a kočičky s láskou, bez opovržení a strachu. A aby si své domácí mazlíčky nekupovali, ale adoptovali,“ vysvětluje autorka projektu Silvie Schmuckerová.

Na počátku projektu – s názvem Nazí jsme krásní a pravdiví – měla skromné přání: nafotit 12 modelek s chráněnci útulků ve formě uměleckého aktu a vydat je jako roční kalendář.

Nahá těla modelů v doprovodu psů a koček. To je společný rys fotografií...

„Ve chvíli, kdy jsem zveřejnila záměr fotit akty s útuláčky na Ostravsku, se mi během 24 hodin ozvala téměř stovka nadšených modelek a modelů dychtících jakkoliv pomoci,“ líčí překvapeně Schmuckerová.

Kromě kalendáře se díky obrovskému zájmu rozhodla zorganizovat i velkou prodejní výstavu aktů. Ta je k vidění v Klubu Atlantik v centru Ostravy až do 4. ledna. „Veškerý zisk z prodeje fotografií poputuje do organizace, z níž zvíře na fotce pochází,“ podotýká žena. Schmuckerová chce díky fotkám změnit myšlení zbytku republiky.

Chtějí ukázat lepší tvář Ostravy i Ostravanů

Projekt má třeba pomoci přiblížit veřejnosti lidskou tvář Ostravy a okolí. „Města, které si neprávem vysloužilo v naší republice nálepku ošklivého místa plného necitlivých a tvrdých lidí,“ říká.

Na řadě fotografií jsou kromě nahých lidí ve společnosti zvířat z útulků k vidění i krásy Ostravy a Ostravska. „Měla jsem štěstí na lidi, navázala jsem spolupráci s Martou Pilařovou, která spravuje Důl Hlubina, a získala jsem tak možnost fotit v těchto úchvatných industriálních prostorech, které jsou pro Ostravu tak typické,“ doplňuje Schmuckerová.

Celý projekt zaštiťuje organizace Pomocná křídla v čele s předsedkyní Anetou Hammerovou a místopředsedkyní Kateřinou Dadamovou. Obě budou mít na starosti především objednávkový systém vytištěných kalendářů, který bude netradiční.

„Aktů bude ve výsledku přes šedesát. Každý zájemce si tak vybere dle vlastního zalíbení 12 nejkrásnějších fotek, které by do kalendáře chtěl. Každý kalendář tak bude originální a zcela osobitý,“ dodala autorka projektu.

Myšlenka na podobný projekt se Schmuckerové honila hlavou už několik let. Pár let zpátky se totiž setkala s projektem pojmenovaným S holou kůží na trh. Výsledkem této akce byl podobně jako v její „ostravské verzi“ charitativní kalendář černobílých decentních fotografií aktů žen s pejsky z útulků.