Průmyslový komplex Dolní Vítkovice v Ostravě

Průmyslový komplex Dolní Vítkovice v Ostravě | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Přetahovaná o turisty: Ostravské ocelové město dohání pražský akvapark

  • 16
Čtvrté nejoblíbenější turistické lákadlo je podle loňských statistik návštěvnosti v Ostravě. Dolní oblast Vítkovice má však letos šanci nejméně jednu ze tří pražských atrakcí, které se napříč celou republikou dlouhodobě těší největší oblibě, porazit.

Na sladkosti a drobné dárky, zábavný doprovodný program i speciální obědové menu lákal od pátku do neděle školáky ochotné pochlubit se vysvědčením Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

Největším lákadlem je však od loňského podzimu právě nový Velký svět techniky sám o sobě. Expozice, které představují vědu a techniku dětem i dospělým zábavnou formou, přitahují davy.

Dokazuje to nárůst návštěvnosti celého industriálního areálu, který je národní kulturní památkou. Zájem o něj stoupá díky rozrůstajícímu se komplexu atrakcí doslova raketově.

„Před pěti lety tu nebylo nic než naše vize a projekty. Postupně jsme je proměnili v realitu. Zrekonstruovali jsme vysokou pec číslo 1, bývalý plynojem jsme přestavěli na multifunkční aulu Gong, bývalou energetickou ústřednu proměnili v Malý svět techniky a postavili novou budovu Velkého světa techniky,“ uvedl ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Za celý leden roku 2012 navštívilo podle něj Dolní oblast Vítkovice, včetně areálu Hornického muzea a sportovišť Landek Parku v Petřkovicích, který provozuje stejné sdružení, jen 2 317 lidí. Předloni už to bylo 19 637 návštěvníků a loni v lednu jich zavítalo do obou areálů 27 296.

Návštěvnost českých turistických cílů

rok 2013 / rok 2014

  • 1. Pražský hrad 1 748 000 / 1 700 000
  • 2. Zoo Praha 1 115 000 / 1 382 243
  • 3. Aquapalace 780 000 / 850 000
  • 4. Dolní Vítkovice 679 000 / 808 291
  • 9.  Zoo Ostrava 430 900 / 540 518

*Jde o předběžná čísla

Zdroj: CzechTourism a MF DNES

„Letos už lednová návštěvnost vystoupala na 41 tisíc lidí a jsme si jistí, že dál poroste. Právě i díky Světu techniky,“ říká Koudela.

Dolní Vítkovice včetně Landek Parku se už předloni staly podle údajů agentury CzechTourism čtvrtým nejnavštěvovanějším turistickým cílem v zemi. Stačilo jim k tomu 679 tisíc lidí.

„Ocelové město“ dnes žije rozmanitou kulturou, sportem, vzděláváním i jinými druhy zábavy. Proto se zařadilo hned za tři pražské atrakce, které tradičně obsazují první příčky návštěvnosti: Pražský hrad, zoologickou zahradu a největší český akvapark v Čestlicích.

Ačkoli oficiální výsledky za loňský rok zveřejní CzechTourism mnohem později a Dolním Vítkovicím loni stoupla návštěvnost na rekordních 808 tisíc, redakce MF DNES zjistila, že pořadí prvních čtyř turistických cílů se nezmění.

„Návštěvnost byla loni téměř stejná jako předloni,“ uvedl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek s tím, že konkrétní číslo sdělit zatím nechtějí. „Neuvádíme ho rádi. Nesoutěžíme,“ říká.

Oficiální předloňská návštěvnost Pražského hradu předloni přesáhla 1,7 milionu lidí. Tolik jich podle zjištění MF DNES ani loni nebylo nikde jinde.

Zoologická zahrada a Aquapalace Praha se sice mohou chlubit rekordními počty návštěvníků, čísla jsou však o statisíce nižší. V zoo bylo přesně 1 382 243 lidí, v akvaparku přes 850 tisíc. „Přesné číslo ještě dopočítáváme,“ říká mluvčí pražského akvaparku Jana Jarošová.

Pro lidi, kteří o Dolních Vítkovicích ještě ani neslyšeli, může být srovnání překvapivé. Pro ostravské patrioty, kteří proměnu a rozvoj technické památky sledují podrobněji, jde o potvrzení očekávaného. Už v říjnu Koudela tvrdil, že za rok 2014 očekávají návštěvnost kolem 800 tisíc. A netají přesvědčení, že letos jich bude přes milion.

„Mnoho lidí teprve objeví nový Svět techniky. Desítky tisíc přijedou na Colours of Ostrava a další akce a festivaly, které už si získaly prestiž. Kromě toho chystáme řadu novinek: na jaře otevřeme nástavbu vysoké pece číslo 1 s občerstvením a vyhlídkou, pak Hlubinu, scénu Jarka Nohavici a následovat bude nový kemp v Landek Parku u slepého koryta řeky, které Povodí Odry brzy zprůtoční,“ líčí Koudela.

Na deváté příčce návštěvnosti se předloni umístila ostravská zoologická zahrada. Loni docílila rekordu – poprvé překonala hranici půl milionu platících návštěvníků. I ona tak má šanci posunout se v žebříčku o jednu až dvě příčky výš.