(ilustrační snímek) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Ke kůrovci se přidala vichřice. Z Bruntálska postupně mizí lesy

  • 8
Místo klidu a čerstvého vzduchu lesní dělníci a těžká technika. V lesích na Bruntálsku se kromě těžby kůrovcového dřeva likvidují škody po vichřici z minulého týdne. Jen v okolí Bruntálu porazila stromy o objemu 45 tisíc kubíků dřeva. Pro oblast platí varování před vstupem do lesů.

„Doporučujeme všem případným návštěvníkům lesů v okolí Bruntálu, aby do nich nevstupovali ani nevjížděli na kolech. Lesy jsou v těchto dnech jedno veliké otevřené pracoviště, kde se těží a přibližuje kůrovcové dříví a likvidují následky vichřice,“ varuje vedoucí oddělení ekologie krajiny a zemědělství bruntálské radnice Blanka Skřivánková.

V lesích v okolí města jsou vyvrácené a nalomené stromy, některé dřeviny visí v korunách sousedních stromů. Bruntálsko je z celého Moravskoslezského kraje vichřicí nejpostiženější oblastí.

„Největší škody po extrémním počasí z minulého týdne jsme v Moravskoslezském kraji zaznamenali na území lesní správy Bruntál. Poškozeno bylo čtyřicet až pětačtyřicet tisíc kubíků dřeva,“ informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Doplnila, že bouřky se prohnaly i lesy v okolí Janovic u Rýmařova, kde porazily na pět tisíc kubíků dřeva. Škody na Bruntálsku tvoří drtivou většinu škod z celého kraje, za celý region Lesy ČR evidují 55 tisíc kubíků padlých stromů.

V tamních lesích řádí kůrovec

Důvodem je mimo jiné špatný stav tamních lesů, ty totiž čelí dosud největší kůrovcové kalamitě.

„Ano, platí varování, popadalo větší množství dříví. A nemyslím, že je to naposledy. Ve velkém tady řádí kůrovec, lesy jsou narušené a stačí i slabší vítr a stromy padají. O podzimních větrech to tu pravděpodobně budeme mít také,“ popisuje například starostka Roudna Dagmar Staňková.

Dříví v lesích okolo Roudna se zpracovává a odváží neustále, ale přibývají další polomy či kůrovcem poškozené stromy. „Je to nekonečné,“ komentuje Staňková.

Obce na Bruntálsku shodně upozorňují na rekordní úbytek dřeva během posledních let. „Máme kůrovcem totálně sežraný les. Poslední dva roky to postupuje takovým způsobem, že tady brzy nebude les žádný,“ uvedl starosta Nové Pláně Miroslav Jelen.

S následky vichřice mají práci do podzimu

Potvrdil, že silný vítr v minulých týdnech porážel stromy, pro místní lesy už to však podle něj nehraje příliš velkou roli. „Ve srovnání s objemem dřeva napadeného kůrovcem jde spíš o drobnost,“ hodnotí Jelen situaci.

Lesy na Bruntálsku

  • Lesy na Bruntálsku čelí dosud největší kůrovcové kalamitě v republice, poškozené stromy se ve velkém těží od roku 2015, každý následující rok se situace zhoršuje.
  • Loni se tam kvůli kůrovci vytěžilo více než milion kubíků dřeva.
  • Kůrovcem narušené lesní porosty jsou pak náchylné k polomům, bouřky a vichřice v minulém týdnu na Bruntálsku pokácely či poškodily 45 tisíc kubíků dřeva.
  • Vůbec nejhorší situace panuje v blízkém okolí Bruntálu, kde platí i varování před vstupem do lesů.

Lesy postupně mizí i v okolí Starého Města. „Těžba stoupla. Máme osmašedesát hektarů lesa. Loni jsme tam museli vytěžit sedm až osm set kubíků, letos to odhaduji na patnáct set kubíků,“ líčí starosta Starého Města Richard Šanda.

Poškozené nebo částečně vytěžené porosty špatně vzdorují výkyvům počasí. Návštěvníky lesů tam pak ohrožují nejen vyvrácené a zlomené stromy.

„V porostech se navíc pohybuje těžká technika, která začala dříví zpracovávat,“ upozornila mluvčí Eva Jouklová. Následky vichřice v těch nejpostiženějších částech budou lesníci odklízet ještě na podzim.