Stav náměstí v Orlové na Karvinsku v květnu 2018. Od té doby se však mnoho nezměnilo.

Stav náměstí v Orlové na Karvinsku v květnu 2018. Od té doby se však mnoho nezměnilo. | foto: Městský úřad Orlová

Orlová našla firmu, která dokončí náměstí. Na práce potřebuje 18 měsíců

  • 3
V Orlové na Karvinsku našli nového zhotovitele, který by měl dokončit stavbu náměstí v centru. Zástupci města oznámili, že podepsali smlouvu se Sdružením firem VW Wachal a VHS CZ.

Stavbaři budou mít po zahájení prací osmnáct měsíců na to, aby dotáhli projekt, který měl být původně hotový již na konci roku 2018.

„Nyní se připravuje převzetí staveniště, zpracovává se časový harmonogram a upřesňuje se organizace stavby,“ informoval o aktuálním stavu orlovský starosta Miroslav Chlubna. 

Zhotovitelé mají podle smlouvy vybudovat náměstí s kašnou, podzemními garážemi, polyfunkčním domem a dalšími prvky. Náklady se šplhají ke 350 milionům korun. Orlové s financováním pomáhá ministerstvo financí, jež přispěje částkou 243 milionů.

Stavbu už má řada Orlovanů za prokletou, protože byla v minulých letech z různých důvodů několikrát odložena.

Téměř rok ztratila radnice a ministerstvo dohady s bývalými zhotovitelskými firmami kvůli proplacení úkonů, které stavbaři považovali za vícepráce. S firmami investoři rozvázali smlouvy a v centru Orlové po nich zůstala velká díra v zemi.

Rok 2019 byl zase ve znamení hledání nové stavební firmy.

Od loňského srpna, kdy bylo zahájeno výběrové řízení na novou firmu, se opakovaně prodlužovala lhůta pro podání nabídek.

„A to v souvislosti s dotazy na upřesnění zadávacích podmínek od potenciálních dodavatelů,“ vysvětlil před časem Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.