Speciální zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Ostravě.

Speciální zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Ostravě. | foto: Alzeheimercentrum Ostrava

V Alzheimercentru Ostrava se nakazilo 23 klientů a osm zaměstnanců

  • 29
V Alzheimercentru Ostrava se nákaza koronavirem potvrdila u 23 klientů a osmi zaměstnanců. Na výsledky testů některých klientů zařízení stále čeká.

Většina nakažených klientů špičkového zařízení v ostravském obvodu Vítkovice nemá žádné příznaky onemocnění. Péči o ně zařízení zatím zvládá, řekla dnes za centrum Martina Svobodová.

Koronavirus v Česku

Už v pátek byla jedna z klientek centra převezena kvůli jiným zdravotním problémům do nemocnice.

„V rámci preventivních opatření nemocnice provedla odběr vzorku, který potvrdil pozitivní nález nemoci covid-19,“ uvedla Svobodová.

V zařízení pak zdravotníci odebrali vzorky od 77 klientů a 70 zaměstnanců. Výsledky testů zaměstnanců už má zařízení k dispozici všechny, u klientů ještě testování podle Svobodové nebylo kompletně dokončeno.

Údaj, jaký objem vzorků se ještě zpracovává, zařízení nemá k dispozici. „Vzhledem k velkému objemu testovaných nemáme doposud kompletní závěrečnou hodnoticí zprávu z krajské hygienické stanice. Zaměstnanci s pozitivním testem jsou nyní v domácí karanténě,“ sdělila Svobodová.

Provoz zařízení pokračuje

Dodala, že i navzdory tomuto personálnímu výpadku je zařízení schopno se o klienty starat.

„Pro zajištění bezpečnosti našich klientů pokračujeme ve striktním dodržování nastavených hygienicko-epidemiologických opatření, která jsou součástí krizového plánu společnosti. Opatření byla postupně zaváděna od počátku března a reflektují všechna doporučení i nařízení odborných organizací i ministerstev,“ doplnila Svobodová.

Podle ní jsou klienti s pozitivním testem odděleni od klientů zdravých, stejně tak se nekříží ani personál, který o obě skupiny pečuje.

V Moravskoslezském kraji bylo v pondělí večer nakaženo 440 lidí, nejvíce v Ostravě a na Frýdecko-Místecku. Koronavirus kromě centra pro klienty s Alzeimerovou nemocí zasáhl i více než dvacet klientů Domova pro seniory Iris v Ostravě - Mariánských Horách a také zařízení pro hendikepované lidi Bejamin v Petřvaldu na Karvinsku. V kraji v souvislosti s pandemií zemřelo pět lidí.

,