Pěšky nebo na kole. Tak mohou lidé vystoupat na beskydskou Lysou horu. Ale...

Pěšky nebo na kole. Tak mohou lidé vystoupat na beskydskou Lysou horu. Ale dvakrát týdně lze na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd vyjet i autobusem. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na Lysou horu zase jezdí autobus, některé prázdninové spoje už jsou plné

  • 6
Pro lidi, kteří například kvůli věku nebo ze zdravotních důvodů nemohou vystoupat na nejvyšší vrchol Beskyd, Lysou horu, začal po zimní přestávce opět jezdit autobus. Zájemci by si měli včas zarezervovat místo, na některé prázdninové termíny jsou jízdenky již vyprodané.

„První spoj vyjel ve středu 13. května,“ řekla Lucie Talavašková z Beskydského informačního centra. „Autobus jezdí pravidelně vždy ve středu a v pátek.“

Při výjezdu na Lysou horu lze zvolit dvě možnosti. Jednosměrnou jízdenku, kdy její majitel sestoupí z vrcholu pěšky, nebo obousměrnou. Cenový rozdíl je i mezi jednotlivými dny, kdy speciální autobusy na Lysou horu jezdí.

„Ve středu stojí zpáteční jízdenka pro dospělé 160 korun, v pátek pak 199 korun,“ vysvětluje Lucie Talavašková. „Páteční výjezdy jsou totiž ozvláštněny výkladem průvodce Beskydského informačního centra, který cestující provede po vrcholu Lysé hory.“

Autobusy vyjíždějí od raškovického hotelu Ondráš

Zájemci o výjezd na vrchol by měli počítat s velkým zájmem a jízdenky si objednat raději dříve. „Chtěla jsem loni koupit jízdenky pro maminku, která by už na vrchol kvůli nemoci nevyšla, ale museli jsme zhruba tři týdny čekat, dřívější spoje už byly vyprodané,“ popsala Lenka Drahotuská z Frýdku-Místku.

„Na prázdniny už jsou některé autobusy vyprodané, velký zájem je i o další termíny, například v červnu. V květnových termínech jsou ještě některá místa volná, ale kdo chce mít jistotu, měl by si pospíšit,“ řekla zaměstnankyně informační linky ČSAD Frýdek-Místek.

Autobusy na Lysou vyjíždějí ve středu i v pátek v 8:30 hodin od hotelu Ondráš v Raškovicích, z vrcholu hory se pak vrací v 11:20, k hotelu přijíždějí v pravé poledne (oficiální informační plakát zde).