Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muzea v Moravskoslezském kraji bojují s nejistotou i ořezanými rozpočty

  9:37
Jen s malou špetkou optimismu vyhlížejí muzea v Moravskoslezském kraji letošní rok. Kvůli ekonomickým dopadům koronavirové pandemie hospodaří se sníženým rozpočtem, chybí jim příjmy ze vstupného a nad pořádáním výstav i větších akcí visí otazníky. Muzeum Těšínska kvůli úsporám dokonce zavřelo dvě své pobočky.
Muzejní expozice zůstávají kvůli vládním opatřením bez návštěvníků, muzeím chybí příjmy ze vstupného.

Muzejní expozice zůstávají kvůli vládním opatřením bez návštěvníků, muzeím chybí příjmy ze vstupného. | foto: Muzeum Novojičínska

„Máme například připravenou výstavu Lyže a lyžníci, která mapuje historii lyžování v okolí Ostravy a v Beskydech, ale netušíme, jak to s ní dopadne. Situace ohledně koronaviru se nelepší a s prodloužením nouzového stavu zůstanou muzea nadále zavřená. Jak dlouho, to nikdo netušíme. Jenže toto je zimní výstava, kterou nemůžeme posunout někdy na červen,“ přibližuje aktuální situaci ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Další z letos plánovaných výstav Děkujeme za park, která má přiblížit přírodní bohatství ostravských parků, tak muzeum prezentuje alespoň na internetu.

„Postupně na našich stránkách na sociálních sítích představujeme všechny ostravské parky a jejich zajímavosti. Počítáme i s výstavou, ale kdy ji budeme moci udělat, také netušíme,“ uvedla Kábrtová.

Muzea zároveň pociťují i ekonomické dopady pandemie. „My, stejně jako ostatní, máme rozpočet nižší o deset procent,“ podotkla Kábrtová. Snížení peněz na chod této instituce odsouhlasili ostravští zastupitelé, muzeum je příspěvkovou organizací města.

Bez masopustu kvůli opatřením i úsporám

Ovlivní to například pořádání velkých akcí, které muzeum dělá. „Začátkem února se měl konat na Masarykově náměstí masopust, který měl velkou návštěvnost, letos však nebude. Nejen kvůli tomu, že nevíme, jak budou vypadat vládní omezení, ale i kvůli tomu, že musíme šetřit,“ doplnila.

S úbytkem peněz se musí vypořádat také muzea zřizovaná Moravskoslezským krajem. I jim se rozpočet snížil o deset procent. 

„Na jaře to prý má být až o 15 procent méně. Jestli to půjde ještě níž, obávám se, že se muzea ocitnou ve vegetativním stadiu,“ nastínil Zdeněk Orlita, ředitel jednoho z krajských muzeí, Muzea Novojičínska, který ale zároveň nutnost úspor chápe.

„Kraj má značné výdaje na opatření v souvislosti s koronavirem a je jasné, že musí šetřit,“ podotkl.

Popisuje i další negativní vlivy pandemie na práci muzeí. „Několik měsíců připravujete výstavu, máte s tím spoustu práce i nákladů, možná se vám ji podaří na pár dní otevřít, a pak maximálně zbývá jen ji nafotit a zveřejnit na sociálních sítích. Ale výstava je otevřené dílo, které se ukončuje až ve chvíli, kdy komunikuje s návštěvníkem. A to teď nefunguje. Chybí nám zpětná vazba návštěvníků, ohlasy na sociálních sítích nestačí. Je velmi demotivující připravovat výstavu, u které nevíte, jestli ji nakonec někdo uvidí,“ přiblížil Orlita.

Letos si vystačí jen s akcemi pořádanými svépomocí

Nejistota sužuje Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku, které také spadá pod Moravskoslezský kraj.

„Máme schválený plán výstav na celý rok, ale netušíme, jak budou vypadat další opatření vlády. Musíme proto zvažovat, které opravdu udělat, a které ne, protože náklady na některé jsou například kvůli zápůjčkám exponátů odjinud poměrně vysoké. A když na ně nebudou moci přijít lidé, tak nevíme, zda má smysl je vůbec dělat,“ vysvětlil ředitel Muzea Beskyd Stanislav Hrabovský.

Ještě složitější rozhodování je podle jeho slov u akcí na hradě Hukvaldy, který pod muzeum spadá. „Oblíbené šermířské akce, kde musíme platit účinkující, mají vyšší náklady, a u nich se obáváme, abychom se neocitli v minusu. Takže si letos budeme muset zřejmě vystačit s akcemi dělanými svépomocí,“ objasnil Hrabovský.

Hukvaldy, jež ročně vyhledaly desítky tisíc návštěvníků, jsou navíc pro muzeum významným zdrojem příjmů. „Peníze ze vstupného nám v rozpočtu chybí,“ dodal Hrabovský. Komplikace přináší koronavirus i v technické rovině. 

„My letos máme otevírat dvě nové pobočky, Muzeum nákladních automobilů v Kopřivnici a novou expozici Jana Amose Komenského ve Fulneku. Ale kvůli stávající situaci jsou spolupráce s dodavateli a dodržování termínů značně složité,“ uvedl Zdeněk Orlita z Muzea Novojičínska.

Končí výstavní síně v Karviné a Jablunkově

Novou expozici stihlo už na podzim otevřít Muzeum Těšínska. Jednalo se o více než dvacet let uzavřenou výstavní budovu na Hlavní třídě v Českém Těšíně, která se dočkala nákladné rekonstrukce za 113 milionů korun

„Teď jsme v situaci, kdy máme krásné obnovené výstavní prostory, byli bychom rádi, kdyby je lidé mohli vidět, ale není to kvůli vládním omezením možné,“ uvedl ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka. I zde musí muzeum letos hospodařit s rozpočtem o deset procent nižším. 

„Museli jsme proto přijmout úsporná opatření a provést reorganizaci. V jejím rámci jsme uzavřeli výstavní síně v Karviné a v Jablunkově,“ informoval Ondřeka. Další propad příjmů pak znamená chybějící vstupné, kromě výstavní síně v Českém Těšíně také z oblíbeného archeoparku v Chotěbuzi. 

„Ten byl v předchozích dvou letech uzavřen kvůli rekonstrukci, když jsme jej ale na podzim otevřeli, přišlo velké množství návštěvníků. Bohužel to trvalo jen pár týdnů, než jsme zase museli zavřít,“ uzavřel Ondřeka.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Státní pozemkový úřad
Odborný rada Oddělení investičních činností

Státní pozemkový úřad
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 30 780 - 45 420 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...