Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Podnikatel vytáhl na úřadě pistoli a revolver, hrozil zápalnými lahvemi

  • 16
Vyřizování spisů narušil uplynulý pátek na finančním úřadě v Havířově dvaačtyřicetiletý podnikatel. Do budovy přinesl plynovou pistoli a revolver, s nimiž vyhrožoval úřednicím a zastrašoval je i tím, že příště s sebou vezme i zápalné lahve. Hrozí mu až osm let ve vězení.

„Muž během schůzky vedle dokladů vytáhl dvě zbraně a krabičku nábojů. Pak klidným hlasem řekl, že je na finančním úřadě zlikviduje, když nevyjdou vstříc požadavkům vztahujícím se k jeho podnikání,“ přiblížila mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Jedna z úřednic dotyčného požádala, aby přišel znovu odpoledne. Na to muž nakonec přistoupil a kancelář i celou budovu opustil.

„Při odchodu ještě pohrozil, že s sebou na příští jednání přinese zápalné lahve,“ doplnila mluvčí.

Jakmile podnikatel zaklapl dveře, úřednice vytočily policejní linku. „Policisté neprodleně zabezpečili okolí úřadu. Do terénu vyjeli kriminalisté a povolána byla také zásahová jednotka. V mezidobí policisté podezřelého muže zadrželi poblíž bydliště,“ uvedla policejní mluvčí.

Muž, který nebyl nikdy předtím trestán, se během výslechu ke všemu přiznal. Za vydírání mu nyní hrozí až osmileté vězení. Kvůli čemu se k zoufalému činu uchýlil, policisté neupřesnili. Obě zbraně, které měl u sebe, jsou volně prodejné.

„Svého činu litoval. U výslechu měl i zmíněné zbraně, byla to plynová pistole a takzvaná flobertka (revolver ke sportovní střelbě či výcviku - pozn. redakce). Náboje byly určeny pro nabíjení těchto zbraní,“ doplnila Viačková.