(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

Moravskoslezští záchranáři loni ošetřili 110 tisíc lidí, výjezdů přibývá

  • 0
Pomoc Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje potřebuje každý rok výrazně více pacientů. „Naše týmy zasahovaly v roce 2018 u 110 519 lidí. Oproti předloňskému roku jsme tak zaznamenali pětiprocentní nárůst. Ošetřili jsme o 4 200 lidí více,“ říká mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

V praxi to znamenalo, že sanitní speciály vyjížděly každý den průměrně ke 303 nemocným či zraněným.

„To je o třináct pacientů denně více než v roce 2017 a o pět desítek více než v roce 2011. Celkový počet výjezdů sanitních vozidel přesáhl 125 tisíc a činil 343 výjezdů za 24 hodin,“ spočítal Humpl.

Operátorky a operátoři krajského zdravotnického operačního střediska vedli v období uplynulého roku téměř 400 tisíc hovorů. Na tísňové linky záchranné služby volalo přes 185 tisíc lidí.

Více než dvě stě tisíc telefonátů vedli zdravotničtí operátoři s kolegy z dalších složek integrovaného záchranného systému, s výjezdovými posádkami, zdravotnickými zařízeními či jinými subjekty.

„Nejčastěji jsme ošetřovali pacienty, kteří náhle onemocněli nebo se jejich onemocnění prudce zhoršilo. Takových bylo téměř 71 tisíc. Vzhledem k tomu, že předloni jich bylo 67 tisíc, jde o nejmarkantnější nárůst událostí ze sledovaných kategorií,“ líčí Humpl.

Dodal, že v 585 případech museli lékaři tyto pacienty oživovat, neboť u nich selhávaly základní životní funkce. Dalším třinácti stovkám postižených již ale pomoci nemohli.