Nemocnice v Bílovci na Novojičínsku.

Nemocnice v Bílovci na Novojičínsku. | foto: Jiří Velký

Hejtmanství chystá změny v nemocnicích. Nejvíce jich bude v Bílovci

  • 3
Znatelné změny čekají pacienty několika nemocnic v Moravskoslezském kraji. Zastupitelé totiž tento týden schválili plán nazvaný Optimalizace zdravotní péče, který se zaměřuje zejména na lůžková oddělení.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer upozornil, že si kraj nejprve udělal podrobné analýzy vytíženosti nemocnic. „Například v bílovecké nemocnici na některých odděleních byly zjištěny až padesátiprocentní kapacitní rezervy,“ poukázal Gebauer.

Náměstek pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Proto právě Bílovec čekají největší změny. Kraj navrhuje zrušení lůžkové interny a posílení lůžek následné péče, oddělení chirurgie se zredukuje na takzvanou jednodenní chirurgii.

„Celkově se tak bílovecká nemocnice nasměruje k rehabilitační a následné péči. Změny však nebudou mít vliv na fungování základní ambulantní chirurgické i jiné specializované ambulantní péče,“ slibuje Gebauer.

Podotkl, že všechny změny kraj projednal se zdravotními pojišťovnami.

Změny se týkají i dalších nemocnic. Například z Orlové do Karviné-Ráje se přestěhuje interní lůžkové oddělení. A podobně jako v Bílovci, tak i v Orlové se poté budou více specializovat na následnou a dlouhodobou péči.

Podle Gebauera se všechny přesuny uskuteční ještě letos.

Opozice nebyla proti změnám, jen kritizovala, že si nemohla plán podrobněji prostudovat. „Je špatné, když tak důležitý materiál dostaneme až v den jednání,“ zlobil se komunista Josef Babka.