(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Nezájem dětí zabíjí řemesla. Stipendia zatím pomáhají jen částečně

  • 9
Moravskoslezský kraj investuje do chřadnoucích oborů. Jako motivaci studenti dostanou i tisícovku měsíčně. Naplněnost učebních oborů je totiž bídná, zájem o jejich absolventy přitom dále roste.

Loni neměli jedinou přihlášku, v září tak do lavic nikdo neusedl. Stejně tak se třída oboru výrobce textilií na Střední škole v Odrách na Novojičínsku neotevřela předloni a ani rok předtím. Zájem o lidi s touto specializací přitom na trhu práce je. Stejně tak o klempíře či malíře, kteří ze středních škol rovněž mizí. Ohrožená řemesla čeká letos masivní propagační kampaň a znovu i speciální stipendijní podpora.

„Vše ztroskotává na nezájmu. Přitom výhradní zaměstnavatel Tonak Nový Jičín by měl o absolventy extrémní zájem, nabízí i doplňkový motivační program,“ popisuje aktuální situaci nabízeného oboru Výrobce textilií - kloboučnický plsťař zástupkyně ředitelky Střední školy v Odrách Libuše Králová. Dodává, že rodiče se občas poptávají, přihlášku to škole ale zatím nepřineslo žádnou.

Stipendia pro řemesla

  • Kraj podporuje 17 oborů, 4 s maturitou a 13 s výučním listem. * Jde mimo jiné o obory mechanik strojů a zařízení, pokrývač, klempíř, výrobce textilií, tesař či zedník.
  • Stipendia mají motivační a prospěchovou složku – motivačně mohou studenti získat měsíčně 500 nebo 1 000 korun, prospěchově jeden, dva nebo tři tisíce za pololetí.
  • Přijdou si až na 16 tisíc ročně.

Novojičínský Tonak, světoznámý výrobce klobouků, by přitom absolventy bral hned. „Poptávka z naší strany po výrobních dělnících se specializací kloboučnický plsťař je trvalá,“ potvrdila Alena Franková ze společnosti Tonak. Doplnila, že poptávka se pohybuje v řádech jednotlivců měsíčně.

Tonak musí využívat bývalé zaměstnance

Odborníky firma potřebuje, u některých výrobků je třeba až 180 ručních operací. Jejich nedostatek řeší angažováním bývalých zaměstnanců, již jsou už v důchodu.

„Ti zastávají pozice mentorů nebo odborných poradců a dohlížejí, aby nový pracovník získal veškeré potřebné návyky,“ doplnila Franková.

Zda se výrobce klobouků znovu dočká vyučených specialistů, momentálně nevypadá pravděpodobně. Krajský úřad však chce mizení řemeslných oborů z portfolia středních škol zvrátit. Investuje stovky milionů. Do propagační kampaně, vybavení škol, vzdělávacích projektů i dalšího vyplácení stipendií.

„Moderně pojatá propagační kampaň na podporu řemesel bude zaměřena zejména na žáky 8. a 9. ročníků základních škol a jejich rodiče,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová s tím, že projekt začne už teď na začátku roku stejně jako projekt na podporu odborného a polytechnického vzdělávání, v němž střední školy navážou partnerství asi se stovkou škol základních. Druhým rokem bude pokračovat systém stipendií, v němž si student v ideálním případě za dobu studia přijde i na 48 tisíc korun.

Docházka se pomalu zlepšuje

Stipendia kraj poprvé vyhlásil loni v květnu. Mají žáky motivovat k lepším výsledkům, zodpovědnějšímu studiu i k výběru perspektivního oboru. Kromě prospěchu se posuzuje i kázeň či docházka. Podporují se obory, jako je elektrikář, montér suchých staveb, klempíř, zedník, malíř, pokrývač a další.

„Mám signály od třídních učitelů, že se trochu zlepšila docházka v prvních ročnících. Jen na motivačních stipendiích jsme za první čtvrtletí vyplatili 75,5 tisíce korun,“ popsal první zkušenosti ředitel ostravské Střední školy stavební a dřevozpracující Jan Štursa.

Klempíři, sklenáři a podlaháři ve škole skončili. Nebyl zájem

Na ostravské škole je stipendijně podporováno hned pět učebních oborů. Zda to přiláká i nějaké studenty navíc, je podle Jana Štursy ještě předčasné hodnotit, stipendia se vyplácejí teprve od září. Ukážou to až příští roky.

„Zvláště u stavebních oborů je ale naplněnost velice nízká. Už u nás skončily obory jako klempíři, podlaháři a sklenáři. Zachraňujeme malíře, v Hlučíně a u nás jsou poslední skupinky,“ komentoval ředitel.

Doplnil, že absolventy stavební firmy poptávají, zájem mají velký. „Ale když nikoho nenabereme, nemůžeme mít absolventy,“ uzavřel.

Poptávku po řemeslných oborech potvrzují i statistiky úřadu práce. U profese elektrikář úřad práce k 31. prosinci 2017 eviduje 139 volných míst. „V profesi zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb máme 573 volných míst,“ uvedla Vladana Piskořová z krajské pobočky úřadu práce. Také klempířů se poptávají asi tři stovky.