Policisté zajistili při prohlídkách u organizátorů údajných fiktivních reklam bankovky v hodnotě přes čtyři miliony korun. | foto: Policie ČR

Za fiktivní reklamy inkasovali 33 milionů, policie zajistila domy i jachtu

  • 33
Moravskoslezští policisté rozkrývají systém fiktivní reklamy v motoristickém sportu. Obvinění si na jejím základě neoprávněně nárokovali vrácení DPH ve výši 33 milionů korun. Policie obvinila šest mužů, z nichž dva sedí ve vazbě. Zajistila také miliony korun, jachtu, automobily i nemovitosti.

Policisté počínání skupiny sledovali takřka tři roky a spolupracovali při tom se specialisty finančního úřadu Kobra.

„Ve druhé polovině června jsme zasahovali v Opavě, v Ostravě, ve Frýdku-Místku a ve Zlíně, přičemž bylo zadrženo sedm osob ve věku 31 až 64 let,“ sdělil vedoucí odboru hospodářské kriminality Martin Válek.

Popsal také, jak podle prvotních zjištění celý podvod probíhal. Dva muži, otec se synem, se spojili s komplicem, který jim za fiktivní reklamní služby vystavil faktury a účtenky od tří prázdných firem. Domluvili se při tom s dalšími dvěma muži, kteří na sebe vzali úlohu jednatelů těchto firem a na jejichž jména organizátoři založili bankovní účty. O nic dalšího se tito muži nestarali. 

„Když tito fiktivní jednatelé byli předvolaní na finanční úřad kvůli podání vysvětlení, tak od organizátorů dostali napsané výpovědi, které se naučili a pak vše jen odříkali,“ popsal policista.

Přiblížil, že šlo o fiktivní plnění reklam na závodních automobilech, případně na reklamních plochách podél závodní trati nebo na výrobu propagačních předmětů. 

Poté organizátoři na základě účetně doložených výdajů na reklamu žádali za zdaňovací období roků 2016 a 2017 vratky z DPH. „Celkem byla škoda vyčíslena na zhruba 33 milionů korun,“ dodal Válek.

Policisté při zátahu rovněž prohledali domy, automobily i kanceláře všech zadržených. Seznam zajištěných věcí není malý. 

„Byla zajištěna hotovost 4,2 milionu korun, dále pak motorová vozidla za 5,4 milionu korun a loď za 6,5 milionu korun. Posléze státní zástupkyně přijala i náš návrh na zajištění nemovitostí v hodnotě zhruba 11 milionů korun,“ vyjmenoval Válek s tím, že o případném propadnutí tohoto majetku se bude dále rozhodovat.

Podobných případů je více

Obvinění z krácení daně si nakonec vyslechlo šest lidí zejména z Opavska a Bruntálska, dva hlavní organizátoři, dosud netrestaní, skončili ve vazbě. Hrozí jim pět až deset let vězení. 

Policista také uvedl, že obžalovaní ve věci vypovídají a vyšetřování bude pokračovat. Odmítl však sdělit konkrétnější informace o obviněných, například zda jde o majitele nějakého závodního týmu, případně závodníky, či o jaký motoristický sport šlo.

„Mohu jen sdělit, že k motoristickému sportu měli blízko,“ řekl Válek.

Podle něj rozhodně nejde o ojedinělý trestný čin související s fiktivními náklady na reklamu. Moravskoslezská policie prý vyšetřuje ještě několik podobných případů. „Tento je jen trochu výjimečný kvůli výši škody,“ zakončil Válek.