V Českém Těšíně před osmi roky odhalili památník prvního československého...

V Českém Těšíně před osmi roky odhalili památník prvního československého prezidenta, město se i letos zapojí do oslav vzniku republiky. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Moravskoslezská města i muzea se připravují na oslavy století republiky

  • 0
Nejvýraznějším výročím letošního roku se určitě stane sto let od vzniku Československa. Ačkoliv do 28. října zbývá deset měsíců, krajský úřad, města i muzea v Moravskoslezském kraji už nyní plánují, jak si kulatiny zániku Rakouska-Uherska a zrodu samostatné republiky připomenou.

„Kraj připravuje sérii akcí a atraktivit, prostřednictvím kterých budou moci návštěvníci ochutnat atmosféru první republiky. Velký důraz klademe na autenticitu a prožitek,“ naznačila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Zmínila například fakt, že tehdy bylo velmi populární automobilové závodění, což se v našem regionu týkalo takzvaného Pradědského okruhu v okolí Vrbna pod Pradědem a Karlovy Studánky. „Tuto tradici si chceme připomenout jízdou veteránů nazvanou Trofeo Niké,“ přiblížila Birklenová.

V Ostravě kraj vsadí na někdejší kavárenskou módu a eleganci. Tvůrci projekt pracovně nazývají Volný čas s noblesou. „Snažíme se propojit oživené komentované prohlídky ostravskou architekturou s výstavami ostravské Galerie výtvarných umění a doplnit například o koncerty Janáčkovy filharmonie. Atmosféru dotvoří jízdy prvorepublikovou tramvají nebo možnost posezení ve vybraných stylových kavárničkách v centru města,“ vypočítala krajská mluvčí.

Slavnosti připomenou Masaryka i Štefánika

Vzpomínat se bude i v oblastech, kde před sto lety většinově německé nebo polské obyvatelstvo nepřivítalo vyhlášení nového státního útvaru s nadšením. „Chystáme například úpravu památníků obětí 1. světové války. Určitě se uskuteční slavnostní koncert, v plánu máme také publikační činnost,“ řekla mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Oslavy kulatin ČSR v Praze

V Novém Jičíně se století republiky dokonce stane hlavním tématem zářijových městských slavností. „Připomeneme si tam také osobnosti spjaté s tehdejší dobou, tedy T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika,“ zmínila mluvčí města Marie Machková.

Muzeum Novojičínska otevře v červnu výstavu Od císaře pána k bolševikovi, která shrne všechny dějinné události spojené s osmičkovými letopočty, tedy kromě roku 1918 i 1938 (ztráta Sudet), 1948 (komunistický převrat) a 1968 (okupace vojsky Varšavské smlouvy).

V okolí archeoparku se bude bojovat

Také Muzeum Těšínska a Slezské zemské muzeum v Opavě mají československé století jako nosné téma roku 2018.

Velká akce vypukne v říjnu v Archeoparku v Chotěbuzi na Těšínsku. „Tam a v jeho blízkém i vzdálenějším okolí budou po několik dní v poměrně rozsáhlé podobě k vidění dobové uniformy i vojenská technika a další polní vybavení,“ láká už nyní mluvčí Muzea Těšínska Iva Lupková.

Opavské muzeum zase chystá cyklus výstav zaměřených nejen na politiku, ale také na dobovou módu a armádu. V květnu se v areálu prvorepublikového opevnění v Darkovičkách na Hlučínsku chystá velká bojová ukázka.