Ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita s objeveným vzácným výtiskem Utopie z...

Ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita s objeveným vzácným výtiskem Utopie z roku 1518 | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Farní knihovna na Novojičínsku skrývala vzácný výtisk Utopie z roku 1518

  • 4
Více než půl tisíciletí starý vzácný výtisk knihy Utopie anglického spisovatele a politika Thomase Mora objevili pracovníci Muzea Novojičínska při katalogizaci fondů farních knihoven z Nového Jičína a Šenova u Nového Jičína.

„Jedná se o druhé vydání Utopie vytištěné v Basileji v roce 1518. V knize je i vlastnický přípis majitele knihy, kterým byl novojičínský kaplan Christian Ignác Johann Troschke. Ten následně působil jako farář v Šenově a právě z tamní farní knihovny výtisk pochází,“ přiblížil ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita. 

Po Troschkem zůstaly v knize i jeho rukou psané poznámky. „Podtrhával si například některé pasáže, které ho zřejmě obzvlášť zaujaly. Týkají se například pasáží o ideální rodině a nerozlučnosti manželství. Pro nás je to tak zajímavé svědectví o intelektuálních zájmech duchovního působícího v té době na Novojičínsku,“ vyzdvihl Orlita. 

Kniha začíná dopisem Thomase Mora Petru Aegidiovi, který jako první jeho Utopii v roce 1517 vytiskl, a obsahuje i ilustrace a dřevoryty.

Objevený vzácný výtisk Utopie z roku 1518

 „Historicky se náš výtisk řadí mezi takzvané postinkunábule, tisky, které vycházely mezi lety 1500 až 1520 a nesly ještě některé znaky prvotisků. I proto se jedná o velmi cenný nález,“ doplnil Orlita. 

Připomněl, že v majetku Muzea Novojičínska jsou i starší knihy, prvotisky z 80. a 90. let 15. století, které jsou uloženy v piaristické knihovně v Příboře.

Utopii by muzeum chtělo veřejnosti ukázat na připravované výstavě Černé roucha, která bude přibližovat náboženskou kulturu na Novojičínsku v letech 1624 až 1773, kdy se Nový Jičín a okolní panství staly součástí jezuitského konviktu v Olomouci. 

„Město tehdy mělo být hospodářským základem pro vydržování konviktu, který sem zase posílal své studenty. Je možné, že Christian Ignác Johann Troschke, který v Novém Jičíně působil v 70. a 80. letech 17. století, byl jedním z nich,“ uzavřel ředitel muzea.