Máme toho dost! Dvě tisícovky lidí demonstrovaly v Ostravě proti omezením

  • 594
Výzvy k odstoupení zejména ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se v pondělí večer nesly centrem Ostravy. Na Masarykově náměstí se uskutečnila demonstrace proti nový plošným protikoronavirovým opatřením z minulého pátku. Akce se zúčastnily asi dva tisíce lidí. Vojtěch vzkázal, že pro svůj odchod nevidí důvod a za nezvládnutou komunikaci znovu zkritizoval ředitelku ostravské krajské hygieny.

Podle informací redaktora z místa se lidé snažili mezi sebou udržovat požadované rozestupy. O to demonstrující prosili i organizátoři.

V úvodu shromáždění vystoupila matka horníka a amatérská písničkářka, která ve svém emotivním prohlášení uvedla, že jednou z největších lží je to, že po celé dva měsíce byl zavřený důl Darkov a jsou v něm pouze pracovníci údržby. „Jsem nas*aná matka syna, který na Darkově rozhodně v údržbě nedělá, přesto do práce chodí,“ nechala slyšet. 

Davem se ozývalo i skandování žádající demisi ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Bývalý horník Ladislav Vrchovský uvedl, že koronavirová epidemie je jen epizoda, kterou lidé zvládnou. „Jen nám to nesmí kazit nekompetentní politici, kazí atmosféru v zemi,“ poznamenal.

Vojtěch po pondělním jednání vlády uvedl, že pro svůj odchod z funkce nevidí důvod. „Moje role jako ministra zdravotnictví je bojovat s epidemií covid-19,“ řekl. Povinností jeho i hygieniků je podle něj přijímat opatření, která zabrání šíření nákazy. Za nezvládnutou komunikaci znovu zkritizoval ředitelku krajské hygieny Pavlu Svrčinovou a řekl, že „určitě to bude vyžadovat ještě nějaké další řešení“.

Spolupořadatel Přemysl Bureš upozornil, že neprotestují proti zavedení roušek, ale nelíbí se jím způsob a arogance vůči všem lidem, jakým to bylo provedeno.

Krajská hygienická stanice v Ostravě v pátek rozšířila například povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě a ve vnitřních veřejných prostorách, dále pro celý kraj platí omezení akcí na sto lidí a omezení provozu restaurací. Nová nařízení navíc platila s okamžitou platností.

To vyvolalo u mnoha lidí pobouření, zvláště pak u pořadatelů kulturních akcí. Například pořadatelka Colours of Ostrava Zlata Holušová prohlásila postup hygieny za nehorázný a likvidační.

V sobotu v noci dokonce u jedné z ostravských hospod zasahovali policisté, když se asi padesát lidí odmítlo smířit s dřívější uzavírací dobou.Spolky Ostrava nemlčí a Absintový klub Les proto pořádají na Masarykově náměstí demonstraci, které by se podle zájmu vyjádřeného na sociálních sítích mohly zúčastnit tisíce lidí.

Podle Přemysla Bureše nepanovaly v organizátorském týmu obavy z dopadů dnešní hromadné akce. „Nebojíme se. Věřím, že jsme všichni dospělí lidé, kteří se na akci budou chovat zodpovědně, a že na ni nepůjdeme, pokud budeme mít třeba nějaké příznaky nemoci,“ zmínil dopoledne před demonstrací.

Policie: Dodržování opatření budeme monitorovat

Na shromáždění se připravovali i policisté. Mluvčí Eva Michalíková nechtěla sdělit, kolik strážců zákona policie do akce nasadí. „Počet policistů bude adekvátní počtu účastníků akce,“ konstatovala jen.

Na dotaz iDNES.cz, jak bude policie postupovat, jestliže zjistí, že účastníci demonstrace nedodržují nařízená protiepidemická opatření, Michalíková sdělila: „Dodržování těchto opatření jistě budeme monitorovat a v případě protiprávního jednání budeme postupovat podle zákona.“

Nakonec však zasahovat nemuseli a po asi hodině a půl protestní akce skončila.

,