Areál Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě.

Areál Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě. | foto: ostravaci.cz

Pro nakažené pacienty uvolňují moravskoslezské nemocnice celá oddělení

  • 1
Už šestašedesát lidí z Moravskoslezského kraje mělo dnes ráno potvrzenou nákazu koronavirem. Desítky dalších čekají na výsledky testů. Nemocnice uvolňují pro pacienty s těžším průběhem celá oddělení.

Nejvíc nemocných je na Frýdecko-Místecku, a to devětadvacet. Druhé místo patřilo Ostravsku se 14 nakaženými.

Postižený už je podle hygieniků celý kraj včetně Bruntálska. V tomto okrese, který odolával nákaze jako poslední, už je sedm nakažených. Stejný počet postihl Novojičínsko, na Opavsku je šest případů a na Karvinsku tři.

Nejvíc lidí s podezřením na nákazu koronavirem končí v péči Fakultní nemocnice Ostrava. Na infekční klinice leželo ve čtvrtek ráno 18 pacientů, z toho šest čekalo na výsledky testů, další potřebovali lékařskou péči a karanténu.

„Tři lidé mají už déle než týden potvrzené onemocnění COVID-19. Jeden je na anesteziologicko-resuscitační klinice ve vážném stavu. Podrobnosti uvádět nebudeme,“ řekla Iva Piskalová z tiskového oddělení nemocnice.

Původně vyhrazené prostory už nestačí

Pro pacienty s koronavirem klinika zpočátku vyhradila šest dvoulůžkových pokojů. Už to nestačí.

„Infekční klinika nyní přijímá pouze pacienty s podezřením či potvrzeným onemocněním COVID-19. Pro pacienty s jinou infekcí má k dispozici deset dvoulůžkových pokojů na kožním oddělení. Pacienty z kožního přemístila nemocnice jinam,“ podotkla Piskalová s tím, že zdravotníci mají dostatek ochranných prostředků včetně dezinfekce a nově i rychlotesty.

Stěhovací manévry teď jsou také v dalších nemocnicích. Začínají tam platit pandemické plány.

Například v Krnově vzniká provizorní infekční oddělení. „Zatím nemáme žádné pacienty s COVID-19, ale nemocnice se připravuje na nutnost izolace nemocných i lidí s podezřením na nákazu. Ve čtvrtek zrušila provoz a uvolnila prostory rehabilitace, ortopedie i plicního oddělení. Jejich pacienty přesunula na chirurgii a internu,“ popsal reorganizaci mluvčí nemocnice Jiří Krušina. 

Dodal, že ochranných pomůcek má nemocnice zatím dost a věří, že zásoby v dalších dnech ještě rozšíří.

Ochranných prostředků stále není dost

Novinky zavádí i Slezská nemocnice v Opavě, kde ve čtvrtek leželo deset lidí čekajících na výsledky testů. Preventivně zavřela radiologické oddělení. Po zdravotnici z Frýdecko-Místecka totiž hrozilo, že se koronavirem nakazila opavská lékařka.

„Nastalá situace nás nepotěšila, ale prověřila naši připravenost. Jsme rádi, že se u paní doktorky ani žádného jiného z testovaných zdravotníků nákaza nepotvrdila. Radiologické oddělení je plně v provozu,“ uvedl ředitel opavské nemocnice Karel Siebert

.„Děláme průběžná opatření, abychom měli dostatečnou kapacitu lůžek pro infekční pacienty. Připravujeme další prostory, kam bychom mohli umístit pacienty s COVID-19. Ochranných prostředků máme stejně jako jiní minimum, ale jednáme se zřizovatelem i dodavateli a snad se situace zlepší,“ dodal ředitel nemocnice.

Počet nakažených ještě poroste

Městská nemocnice Ostrava neměla ve čtvrtek naštěstí žádného nakaženého. Hlásila ale kritický nedostatek respirátorů i roušek. Stávající zásoby jí vydrží jen na pár dní.

Počet nakažených přitom podle odborníků dál poroste. Jak moc, to si netroufají odhadnout. Uznávaný epidemiolog z Ostravské univerzity Rastislav Maďar ale doufá, že epidemie bude vrcholit asi za tři týdny.

„Cílem opatření není koronavirus zastavit, ale zpomalit a ochránit nejrizikovější skupiny: seniory a chronicky nemocné. Doufám, že za tři týdny by mohla křivka nakažených začít pomalu klesat,“ řekl Maďar.