ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Zjizvené plíce po covidu léčí také laser, fototerapie má několik účinků

  • 2
U řady lidí po nemoci covid-19 a zejména po covidovém zápalu plic přetrvávají potíže, které vyžadují další léčbu nebo rehabilitaci v nemocnicích, lázních, ambulancích či covidových centrech. A leckde lékaři zkoušejí i netradiční metody.

Například ve Fakultní nemocnici Ostrava a v Karviné-Ráji léčí zjizvené plíce MLS laserem. Takzvaná fototerapie tlumí bolesti, má protizánětlivé účinky a naopak stimuluje hojení tkání včetně jizev.

„Laser jsme využili u třinácti pacientů. Používat jsme ho začali, když na naše oddělení začaly proudit davy lidí, u nichž po covidu přetrvávaly bolesti hrudní páteře, suchý kašel a dušnost při minimální námaze,“ popsala Eva Kaslová, primářka orlovského rehabilitačního oddělení, které je součástí nemocnice v Karviné-Ráji.

„Po fototerapii hlásili zmírnění až úplný ústup kašle, lepší odkašlávání hlenu, ústup dušnosti, zmírnění bolesti na hrudi a celkové zlepšení tělesné kondice.“

Kromě subjektivních pocitů lidí dokazují prospěšnost fototerapie i objektivní měření. „Pacienty jsme na začátku i v průběhu léčby měřili přenosným pulsním oxymetrem a pozorovali jsme zlepšení saturace krve kyslíkem,“ uvedla primářka.

Ačkoli zdravotní pojišťovny tuto léčbu nehradí, pacienti v Karviné-Ráji zatím také ne. „Dosud jsme měli přístroj zdarma zapůjčený, proto jsme péči poskytovali bezplatně. Pokud přístroj koupíme, předpokládáme cenu za jedno ošetření okolo 300 až 400 korun,“ řekla Kaslová.

Fakultní nemocnice chystá studii

Ani covidoví pacienti ve fakultní nemocnici za ošetření neplatí. Její lékaři začali s fototerapií v lednu.

„Dosud jsme MLS laser využili při léčbě jednadvaceti pacientů se zápalem plic, kteří vyžadovali kyslíkovou podporu,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. „Laser aplikujeme vždy na obě poloviny hrudníku, čtyři dny po sobě. Zatím je předčasné hodnotit, nakolik pomáhá. Chystáme na toto téma studii.“

V Moravskoslezském kraji se koronavirem nakazilo již přes 157 tisíc obyvatel kraje, z nichž takřka tři tisíce zemřely a téměř 140 tisíc se uzdravilo.