Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (uprostřed) se ředitelkou Krajské...

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (uprostřed) se ředitelkou Krajské hygienické stanice Pavlou Svrčinovou a náměstkem Lukášem Curylem po zasedání krajské bezpečnostní rady. | foto: Adolf Horsinka

Zasedne bezpečnostní rada kraje, projedná ustavení krizového štábu

  • 2
Ačkoliv podle covidového semaforu ministerstva zdravotnictví patří situace v Moravskoslezském kraji k aktuálně nejlepším v republice, zasedne v úterý bezpečnostní rada kraje. „Budeme řešit opětovné ustavení krizového štábu,“ avizoval v neděli na svém Twitteru hejtman Ivo Vondrák.

Za pátek a sobotu podle jeho informací v kraji přibylo 148 pozitivně testovaných.

„Co je relativně pozitivní zpráva, to je poměr pozitivních v celkovém počtu provedených testů,“ zmínil hejtman. V sobotu poměr pozitivních ze všech testovaných v kraji činil 3,92 %, v pátek jen 2,32 %.

Co se týká počtu nových případů onemocnění za posledních čtrnáct dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je na tom Moravskoslezský kraj v republice nejlépe. 

I proto na covidovém semaforu, který ministerstvo aktualizovalo v pátek, je region zbarven z velké části do bíla. „Karvinsku, potažmo celému Moravskoslezskému kraji, pomohla přísnější opatření, která tady platila ve chvíli, kdy se situace ve zbytku republiky rozvolnila. Teď sklízíme ovoce, byť i v našem kraji v posledních dnech samozřejmě čísla rostou,“ zmínil v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Aleš Kotrla.

Nejvyšší absolutní čísla nových případů v kraji hlásí v posledních dnech Ostravsko. Je tak i jediným regionem v kraji, který na covidovém semaforu zezelenal. „Je to dáno velkou koncentrací lidí, konáním řady společenských akcí a také hustou sítí škol,“ podotkl mluvčí hygieny. 

Zdravotní ústav má nový přístroj

Situaci v kraji prospělo i poměrně masivní testování. S vyhodnocením velkého počtu odebraných vzorků pak pomáhá například přístroj zrychlující testování na covid-19, kterým disponuje Zdravotní ústav v Ostravě.

„Díky němu jsme zvedli kapacitu o dalších asi 500 vzorků za den,“ uvedl ředitel Zdravotního ústavu Eduard Ježo.

V sobotu si přístroj přijel do Ostravy prohlédnout i premiér Andrej Babiš, a to při příležitosti otevření nové laboratoře BSL-3 v tamním ústavu. 

„Pan ředitel říká, že ten přístroj je dobrý a funguje, tudíž na základě jejich zkušeností nyní můžeme doporučit jiným státním zařízením, aby tento přístroj používala,“ zmínil při návštěvě premiér.

Přestože aktuální situace s přírůstkem nakažených v kraji v poměru k počtu obyvatel patří k nejlepším v republice, absolutní čísla za poslední týden i tady vzrostla, na což už reagují některá zařízení.

V nemocnicích vyhlásili zákaz návštěv

Například Sdružené zdravotnické zařízení Krnov a Slezské nemocnice v Opavě vyhlásily od pátku zákaz návštěv pacientů. „Je to jediná možnost, jak udržet běžný provoz nemocnic a neohrozit pacienty,“ řekl mluvčí nemocnic Jiří Krušina.

K porodům obě nemocnice pouští jako doprovod jednoho člověka. Stejně tak za dětskými pacienty nadále mohou rodiče. „Prosíme, aby za malými pacienty chodila vždy pouze jedna osoba a nedocházelo ke střídání rodičů, čímž by se zbytečně zvyšovalo riziko zavlečení nákazy na oddělení,“ konstatoval Krušina. 

Poslední výjimku ze zákazu návštěv tvoří blízcí příbuzní pacientů v kritickém stavu. „Ti si návštěvu musí domluvit telefonicky s personálem oddělení,“ dodal mluvčí zařízení.