ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Lidé se bojí nákazy. Neočkují se, ale platí testy vytažených klíšťat

  • 14
Už pětatřicet obyvatel Moravskoslezského kraje letos onemocnělo klíšťovou encefalitidou a odborníci očekávají, že jich ještě přibude. Paradoxem je, že mnozí lidé, místo aby poslechli lékaře a před nemocí se chránili očkováním, riskují a šetří, ale pak platí drahé testování klíštěte, které se jim přisálo na kůži.

Zvýšený zájem o testování patogenů u klíšťat potvrzují Laboratoře AGEL v Ostravě. „Když jsme s testy před pěti lety začínali, vyšetřili jsme asi padesát klíšťat ročně, nyní sto padesát. Aktuálně nám každý týden osobně donesou nebo pošlou klíšťata v zásilkách tři lidé. Nejčastěji chtějí testování na přítomnost DNA klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy. Umíme zjistit i jiné patogeny. Každý test ale stojí tisíc korun,“ řekla vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Hana Bílková Fránková.

Podle ní je vhodné klíště pro potřeby testování umístit hned po vytažení z těla například do prázdné lékovky se stéblem trávy či vlhkým papírkem kvůli zachování vlhkosti.

Pokud se klíště při vytažení přetrhne, stačí poslat tělo bez sacího ústrojí či roztržené klíště. Výsledky klient získá do jednoho týdne osobně, nebo v zabezpečeném e-mailu.

Asi pětina klíšťat je infikována boreliemi, dvě až sedm procent virem klíšťové encefalitidy. Promořenost se liší podle lokalit. V Moravskoslezském kraji byla dříve ohniska klíšťové encefalitidy tradičně na Opavsku a Bruntálsku, v posledních letech ale mluví odborníci o vzniku nových na Třinecku a Karvinsku.

I když testy potvrdí, že je klíště nakažené, ještě to neznamená, že se musel nakazit také člověk, kterému sálo krev. Ale měl by ostražitěji sledovat, zda se u něj v inkubační době nevyskytnou příznaky infekčních nemocí přenášených klíšťaty.

Laboratorních testů stále přibývá

Kdo chce mít jistotu, že nemá lymskou boreliózu, musí si nechat otestovat vlastní krev (existují i domácí testy asi za 400 korun, kdy stačí kapka krve z prstu), při podezření na klíšťový zánět mozku indikují lékaři test z mozkomíšního moku.

„Letos naše laboratoře provedly již přes tisíc vyšetření mozkomíšního moku kvůli podezření na různá onemocnění, což je trojnásobné množství proti roku 2015. Infekčnost klíštěte vyšetřujeme spíše doplňkově. Zájem o tyto služby však zvyšuje stále častější výskyt nebezpečných nákaz přenášených klíšťaty,“ dodala mikrobioložka.