ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Opět za peníze a předními dveřmi. Hromadné cestování se vrací k normálu

  • 2
Nástup předními dveřmi a placení jízdného. Příměstská autobusová doprava se v Moravskoslezském kraji částečně vrací k běžnému provozu. Uvolňují se také opatření ve vlacích a přibude jejich spojů, totéž platí v MHD jednotlivých měst v regionu.

„Možnost přenosu nákazy v prostředcích veřejné hromadné dopravy jsme opakovaně konzultovali s epidemiology a hygieniky. Shodují se, že za dodržování správných hygienických předpisů je při odbavování cestujících téměř vyloučena,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Kraj se k placení jízdného vrátil po šesti týdnech. Prodlužování stavu by podle hejtmana znamenalo razantní omezení spojů a propouštění u dopravců. „Tržby za jízdné ve výši zhruba 400 milionů korun ročně tvoří nedílnou součást rozpočtu kraje,“ upřesnil Vondrák.

Řidiči nosí ochranné pomůcky. „Jsou vybaveni rukavicemi, dezinfekcí a ochrannými štíty. První řady sedadel máme vypáskované s prosbou, aby je cestující neobsazovali,“ popsal například Miroslav Slaný, mluvčí společnosti ČSAD Vsetín, jež jezdí na Opavsku, Vítkovsku a Novojičínsku.

Dobíjení karty ODIS jen za sto korun a více

Pro cestující je povinné nosit roušky či držet rozestupy. Kartu ODIS si lidé nedobijí nižší částkou než stovkou, aby se minimalizoval počet transakcí. Kraj vyzývá, aby si lidé karty raději dobíjeli v infocentrech ODIS, nově se kvůli tomu od pondělí otvírá centrum ODIS i v Krnově. Jezdí se dál podle redukovaných jízdních řádů.

K běžnému provozu se vracejí také MHD. Nový Jičín návrat k normálu sladil s příměstskými autobusy a tamní MHD opět nabírá pasažéry předními dveřmi. „Lidé se musí při nástupu prokazovat platným jízdním dokladem,“ upřesnila mluvčí města Marie Machková.

Ostravský dopravní podnik od 1. května obnoví provoz na všech tramvajových linkách, 7. května i na převážné většině autobusových. Ve Frýdku-Místku se do autobusů MHD bude nastupovat a platit běžným způsobem od 1. května.

Řidiče ochrání plastová fólie

„Řidiče bude od přímého kontaktu s cestujícím chránit plastová fólie,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher s tím, že z výlukových jízdních řádů provoz přejde na prázdninový, možná i normální.

Za peníze a s nástupem vpředu od května počítá i Opava. Autobusy a trolejbusy tam zruší i povinné zastavení a otvírání dveří na všech zastávkách. Jezdit budou podle letního jízdního řádu s posilovými spoji.

K normálu se vrací také vlaky. Do konce příštího týdne bude v provozu 60 procent spojů RegioJet, od června všechny. České dráhy se změnami počítají od května.